e-voula Τεύχος Μαρτίου

Όλοι σε αυτό το Δήμο αναγνωρίζουν ότι η  υπεροχή του στη φυσική ομορφιά, στο υγιεινό κλίμα και στην ποιότητα ζωής, που τον κάνει παγκοσμίως διάσημο, οφείλεται τόσο στη γενναιοδωρία της Φύσης, όσο και στη θεσμική προστασία αυτών των πλεονεκτημάτων του από όσους διαχειρίστηκαν τα κοινά αυτού του τόπου διαχρονικά.

Οσάκις υπήρξαν διαφορές μεταξύ μας, ήταν προς την κατεύθυνση του πως να κατοχυρωθούν καλύτερα αυτά τα πλεονεκτήματα της κηπούπολης και όχι πώς να παρακαμφθούν.

Εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι το καθεστώς της αποκλειστικής κατοικίας είναι ο πυλώνας αυτής της υπεροχής και βρίσκουμε πολύ θετικό, ότι και σήμερα ανεξάρτητα από την πολιτική παραφιλολογία που αναπτύσσεται, όλοι οι εμφανιζόμενοι υποψήφιοι Δήμαρχοι και όλες οι παρατάξεις ομονοούν ασυζητητί σε αυτή τη στρατηγική επιλογή για τον τόπο.

Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2010 00:00

Καλλικράτης: Απειλές και Ευκαιρίες

Βήμα της τοπικής Αυτοδιοίκησης
30/09/2010

Η εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης επιφέρει ριζικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πέραν των συνενώσεων που δικαίως έχουν τραβήξει την προσοχή πολιτών και αιρετών, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στους νέους Δήμους μεταφέρονται μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικές αρμοδιότητες – η αλήθεια είναι με πρόχειρο τρόπο, χωρίς ξεκάθαρες διαδικασίες και αντιστοίχηση πόρων.
Χαρακτηριστικά, οι νέες αρμοδιότητες των νέων Δήμων αφορούν στους τομείς Πολεοδομίας, Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας, Εμπορίου, Μεταφορών. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, πλήρως, τον τεράστιο όγκο δουλειάς που πρέπει να γίνει τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Εάν αναλογισθούμε και τις υφιστάμενες ανάγκες, όπως αυτές απορρέουν από τη σημερινή λειτουργία των Δήμων, τότε θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων.

Είναι, όμως, χρήσιμο να αναφερθώ στο νέο περιβάλλον που καλούμαστε να κινηθούμε και πιο συγκεκριμένα: * τα ιδιαιτέρως διευρυμένα γεωγραφικά όρια του νέου Δήμου. * ο αναγκαστικός περιορισμός των κρατικών πόρων, ιδιαίτερα μετά την επίκληση του μηχανισμού στήριξης του ΔΝΤ. * η ανάγκη εξεύρεσης πόρων από πηγές εκτός από αυτές του κρατικού κορβανά, με αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΘΗΣΕΑ ΙΙ που έχει εξαγγελθεί και ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει ο Αναπτυξιακός Νομός και οι ΣΔΙΤ. * η ανάγκη για διοικητικό εκσυγχρονισμό του νέου δήμου και των νέων δημοτικών επιχειρήσεων που θα προκύψουν, αποτέλεσμα και της μεταφοράς των νέων αρμοδιοτήτων. * οι έντονες κοινωνικές διαφοροποιήσεις εντός των διευρυμένων ορίων του νέου δήμου γεγονός που απαιτεί την εντατικοποίηση πολιτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης ιδιαίτερα των μη προνομιούχων. * η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών μέσα από οικονομίες κλίμακας και συμπληρωματικότητας.

H Βούλα και ο κόσμος της
05/2010

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Φταίνε οι κερδοσκόποι και οι αγορές ή το ξερό «ευδαιμονικό» μας το κεφάλι

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Κυβερνήτης Πολιτικής Αεροπορίας – Οικονομολόγος
Υπ. Διδάκτορας Δημοσίων Οικονομικών
Υποψήφιος Δήμαρχος Βούλας


Θα αποφύγω το πειρασμό να ασχοληθώ με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης ή με θέματα που άπτονται της λειτουργίας της πόλης και της καθημερινότητας των κατοίκων της, θεωρώντας ότι τα Εθνικά οικονομικά δρώμενα την περίοδο αυτή έχουν συγκριτικά μεγαλύτερη σημασία, αφού τείνουν να επηρεάσουν την δράση μας σε ατομικό (οικογενειακοί προϋπολογισμοί) αλλά και σε συλλογικό επίπεδο (οικονομικά Δήμου).

Τους τελευταίους μήνες όλοι μας έχουμε γίνει κοινωνοί μια μακράς, τις περισσότερες φορές όχι ευχάριστης, κουβέντας γύρω από τα δημόσια οικονομικά και την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα μας. Λέξεις όπως δημόσιο χρέος, έλλειμμα,  διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, spread κ.α. έχουν μπει στην καθημερινότητά μας. Πολλοί από τους όρους αυτούς είναι κατανοητοί, αν και η ανάλυσή τους καταδεικνύει το πόσο σύνθετοι μπορεί να είναι, ενώ κάποιοι άλλοι είναι σχεδόν άγνωστοι.  Η βασική λειτουργία του μηχανισμού δημοσίων οικονομικών που θα προσπαθήσω να περιγράψω παρακάτω, είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει όσους φυσικά ενδιαφέρονται, στην κατανόηση του μηχανισμού αφενός, δίνοντας συγχρόνως την δυνατότητα στον κάθε αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του για το που πραγματικά βρίσκεται σήμερα η Ελληνική οικονομία και πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά που  οι πολιτικοί φορείς διακηρύττουν και τα ΜΜΕ αναπαράγουν.

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010 00:00

Με απόλυτη επιτυχία

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε κατά γενική ομολογία η τριετής θητεία του Γρ. Κωνσταντέλλου
ως Αντιδημάρχου Διοίκησης & Οικονομικών

Το κόστος του εγχειρήματος ήταν εντός πλαισίων, με πολλαπλή χρηματοδότηση (ίδια κεφάλαια εθνικές και ευρωπαϊκές πιστώσεις κλπ). Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο αντικαταστάτης του. Γ. Σταμπέλος θα συνεχίσει την προσπάθεια με τον ίδιο ζήλο.

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010 00:00

ΔΥΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΣΧΑΛΗ

Γρηγόρης Κωνσιαντέλλος:
ΔΥΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ  ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΣΧΑΛΗ
Παραιτήθηκε από Αντιδήμαρχος, παραμένει υποψήφιος

Την Πέμπτη το μεσημέρι σε γνωστό μαζεδοπωλείο της Βούλας ο Γρ. Κωνσταντέλλος κάλεσε τον τοπικό τύπο και παραχώρησε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.
Ως προς τα πεπραγμένα,ο κ Κώνσταντελλοςαναφερθηκε αναλυτικά στο εργο της Αντιδημαρχίας και εστίασε οτην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, ένα έργο που βάζει το Δήμο Βούλας στη νέα ψηφιακή εποχή
Η εφαρμογή του μέτρου, παρουσίασε κάποια μικροπροβλήματα που λύθηκαν άμεσα προσφέροντας εμπειρίες πολύτιμες για το μέλλον.

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010 00:00

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΒΟΥΛΑ

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ
ΜΕ GUEST STAR ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΓΚΑΛΟ
Mε κεντρικό εισηγητή τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Σκουμπούρη αλλά και με τις εισηγήσεις του γενικού γραμματέα της οργάνωσης και του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κύριο Γεώργιο Σκαρβιλάκη, ενημέρωσε η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ τους Βουλιώτες, στην αίθουσα Ιωνία, το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου, για το πρόγραμμα του Καλλικράτη.

ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος