Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 19:37

Tο φως της Ανάστασης στη Βούλα

 

 

 

 

O Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΥΛΑΣ φέρνει το φως της Ανάστασης στη Βούλα

0 Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έτυχε και φέτος της διάκρισης, να έχει τη διακυβέρνηση της επίσημης πτήσης μεταφοράς του κυβερνητικού κλιμακίου στο Τελ ΑΒιβ, για την «Αφή» του Αγίου Φωτός και τη μεταφορά του στην Αθήνα. Μετά από παράκληση μας, παρουσιάζει στο κείμενο που ακολουθεί, όλο το τελετουργικό της Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο και μας εμπιστεύεται την περσινή του εμπειρία από αυτή την αγία Τελετή στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Διαβάστε, λοιπόν, τι θα συμβεί το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου 2009, πριν ο σημερινός Αντιδήμαρχος Διοίκησης στο Δήμο Βούλας και υποψήφιος Δήμαρχος, φέρει πάλι το "Φως της Ανάστασης" στην πόλη μας.
Η τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται στις 12 η ώρα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελείται από τρία στάδια:

• Τη Λιτανεία,

• Την είσοδο του Πατριάρχη στον «Πανάγιο Τάφο» και

• Τις δεήσεις του Πατριάρχη για να βγει το Άγιο Φως.

η Προετοιμασία του Πανάγιου Τάφου

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, πριν από την τελετή του Αγίου Φωτός, γίνεται πρώτα ένας σχολαστικός έλεγχος του «Παναγίου Τάφου» και αμέσως μετά τον σφραγίζουν με το μελισσοκέρι που είχε ετοιμαστεί το πρωί. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μέσα στον «Πανάγιο Τάφο» το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά.

 Αφού σφραγιστεί ο «Πανάγιος Τάφος» με το μελισσοκέρι, οι αρχές και οι αρχαιότερες αραβικές χριστιανικές οικογένειες των Ιεροσολύμων, τοποθετούν πάνω στο κερί τις σφραγίδες τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τον έλεγχο δείχνουν και τα άλλα δόγματα (Αρμένιοι, Καθολικοί Προτεστάντες) τα οποία έχουν από παλιά αποκτήσει μερικά δικαιώματα στον «Πανάγιο Τάφο». Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αν τύχει κάποια χρονιά να μη βγάλει το Αγιο Φως ο Ορθόδοξος Πατριάρχης τότε θα αναλάβουν το προβάδισμα της τελετής του Αγίου Φωτός άλλοι.

 Ο έλεγχος αρχίζει στις 10 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και τελειώνει στις 11. Όσο γίνεται ο έλεγχος, Ορθόδοξοι Αραβες νέοι διαδηλώνουν μέσα στον Ιερό Ναό υπέρ των ορθοδόξων δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον έλεγχο του «Παναγίου Τάφου» παρακολουθούν εκπρόσωποι των Αρμενίων και άλλων δογμάτων.

η Τελετή του Αγίου Φωτός

Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του -αρχιερείς, ιερείς και διακόνους- αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη, μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει την «ακοίμητο κανδήλα» (που συντηρεί αναμμένο το Αγιο Φως όλη τη χρονιά), σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το νέο Αγιο Φως. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Αγιο Φως. Σύμφωνα με τα προνόμια, αν δεν ασπαστούν το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το Αγιο Φως από τα χέρια του.

 Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον «Πανάγιο Τάφο» και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά του όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.

  Μετά τη Λιτανεία αποσφραγίζεται ο «Πανάγιος Τάφος» και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του που θα μπορούσε να μεταδώσει φως.

 Μετά τον έλεγχο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα καν-δήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον «Πανάγιο Τάφο».

η Αφή του Αγίου Φωτός

Η τέλεση της αφής αποτελεί προνόμιο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων που επαναλαμβάνεται κάθε Μέγα Σάββατο μεσημέρι στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον «Πανάγιο Τάφο» του Χριστού. Την παρακολουθούν χριστιανοί από όλα τα δόγματα αλλά και αλλόθρησκοι. Αν και η πιο συνηθισμένη αναφορά για το Αγιο Φως περιλαμβάνει την αυτανάφλεξη των κεριών, εντούτοις, σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, το Αγιο Φως είναι ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στο θόλο εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά και κατ' άλλους έξω από αυτόν. Εμφανίζεται σαν λευ-κογάλανες οριζόντιες ταινιώδεις αστραπές, περιστρεφόμενες ανταύγει-ες ή κινούμενες φλόγες που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Στον Ναό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτροφωτισμός. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιοτών και κανδήλες ανάβουν μόνες τους, ενώ η φλόγα δεν τους καίει τα πρώτα λεπτά. Ορισμένα βίντεο δείχνουν ιερείς ή πιστούς να κινούντο κερί κοντά στα γένια τους ή στα χέρια τους και να μην παθαίνουν τίποτα.

 Το Αγιο Φως, αμέσως μετά την αφή του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμωντο μεταδίδει στους εκπροσώπους άλλων εκκλησιών και στους πιστούς που παρευρίσκονται στον Ναό του «Παναγίου Τάφου». Στη συνέχεια ο έξαρχοςτου «Παναγίου Τάφου της Αθήνας» παραλαμβάνει το ιερό ή ανέσπερον φως και με ειδική πτήση το μεταφέρει στην Αθήνα όπου με απόδοση τιμών αρχηγού κράτους ακολουθεί η υποδοχή και μεταφορά του στην Μητρόπολη Αθηνών καθώς και σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων Μητροπόλεων.

Φαίνεται πως, σχετικά με την τελετή αυτή, η πρώτη αδιαφιλονίκητη μαρτυρία που την περιγράφει με αναγνωρίσιμη μορφή χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Πολλές μετέπειτα περιγραφές δείχνουν ότι έχει διατηρηθεί ουσιαστικά χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα Με τον τρόπο αυτό, η τελετή αφής του Αγίου Φωτός αναδεικνύει μια σπάνια περίπτωση ζωντανής παράδοσης, που

επιβιώνει για τόσους αιώνες χωρίς να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.

  Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα θαυματουργικό υπερκόσμιο φως που βλέπουν οι πιστοί. Αυτοί που το θεωρούν θαύμα, πιστεύουν ότι είναι το φως της Αναστάσεως του Χριστού, που συμβαίνει πάνω από τον τάφο του. Σύμφωνα με την πάγια στάση των Πατριαρχείων για όλα τα προσκυνήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων -υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η τελετή της αφής- δεν παίρνει επίσημα θέση για το αν πρόκειται για θαυματουργική επέμβαση.

η Αφή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο του 2008 (μια προσωπική μου εμπειρία)

 

Ήταν πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου, 19 Απριλίου 2008, και βρισκόμουν στην παραλία της Βούλας με τα παιδιά μου, απολαμβάνοντας τον ανοιξιάτικο καιρό, όταν κτύπησε το κινητό. Με

νωχελικές κινήσεις απάντησα και από την άλλη άκρη ακούστηκε ένας παλιός καλός φίλος που είχα καιρό να ακούσω, ο Γιάννης Χορόζογλου. Αφού ανταλλάξαμε κουβέντες για αρκετή ώρα ο Γιάννης, που τα τελευταία χρόνια είναι ειδικός σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Κασσίμη 

μου πρότεινε να ζητήσει το Υπουργείο να αναλάβω την διακυβέρνηση της επίσημης πτήσης μεταφοράς του κυβερνητικού κλιμακίου στο Τελ Αβίβ για την αφή του Αγίου φωτός  και την μεταφορά του στη συνέχεια στην Αθήνα. Με μεγάλη χαρά δέχθηκα αμέσως. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να αρνηθεί μία αφενός τόσο τιμητική πρόταση και αφ' εταίρου μια τόσο μοναδική εμπειρία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησα τηλεφωνικά με τον Υπουργό και όλα προγραμματίστηκαν.

Η πτήση είχε προγραμματιστεί  να αναχωρήσει από την Αθήνα το Μεγάλο Σάββατο 26  Απριλίου, στις 06:40.

Από την μια η υπερένταση της επικείμενης  εμπειρίας και από την άλλη το

Φούσκωμα του νηστίσιμου φαγητού, μετά την περιφορά του επιταφίου δεν μου επέτρεψαν να ευχαριστηθώ τον νυκτερινό ύπνο.

Στις 05:10 ήμουν στο αεροδρόμιο προεταμάζοντας την πτήση η οποία ήταν υπερπλήρης

Πέραν του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στο αεροσκάφος επέβαιναν αρκετοί Υφυπουργοί και πρώην Υπουργοί (Ζώης, Λυκουρέτζος. Μπασιάκος) βουλευτές όλων των κομμάτων (θυμάμαι τους  κκ Καντερέ, Οικονόμου. Βορίδη κ.α) άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλςη, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Ανατλικής Αττικής κ. Φουρναράκη) και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Αρχηγός της αποστολής ήταν ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Κασσίμης ο οποίος βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα από την Μεγάλη Πέμπτη.

Στις 8:15 ήμασταν πλέον στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ όπου  μας περίμενε η Ελληνική Διπλωματική αντιπροσωπία.

Τρεις αεροσυνοδοί του πληρώματος μου, μου ζήτησαν να ακολουθήσουν (μαζί με εμένα φυσικό που δεν θα έχανα την ευκαιρία με τίποτα) την αποστολή.

Επιβιβαστήκαμε σε 4 λεωφορεία και μετά από 40 λεπτό βρεθήκαμε έξω από τα τείχη της παλαιάς Πόλης των Ιεροσολύμων. Μέσω της Πύλης της Ιεριχούς μπήκαμε στην παλιά πόλη αισθάνόμαινοι ότι ξεκινήσαμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Με την διακριτική συνοδεία της Ισραηλινής Αστυνομίας, λόγω των επισήμων που μετειχαν στην αποστολή, ξεκινήσαμε, μέσω μιας πλειάδας πέτρινων σοκακιών του Αραβικού τομέα της πόλης, την πορεία μας για το Πατριαρχείο.

Η απόσταση δεν ήταν πάνω από 1500 μέτρα για τα οποία χρειαστήκαμε πάνω από μία  ώρα λόγω της απίστευτης κοσμοσυρροής που δον μπορεί να μεταφερθεί στο χαρτί με λέξεις.

Εφοδιασμένοι με ειδικές κάρτες ελεύθερης εισόδου περάσαμε το τέσσερα μπλόκα της Αστυνομίας με μεγάλη δυσκολία, σε συνθήκες που προσομοίωναν αυτών που συναντάμε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μεγάλου ενδιαφέροντος.

Η αποστολή χωρίστηκε στα δύο με τους επίσημους (Βουλευτές και Υπουργούς) να προωθούνται στο Πατριαρχείο και τους υπόλοιπους να κατευθύνονται στο Ναό της Αναστάσεως.

Ο Έλληνας Πρόξενος (εξαίρετος διπλωμάτης και άνθρωπος) με οδηγίες του κ. Κασσίμη μες ενέταξε (εμένα και τα μέλη του πληρώματος ) στο κλιμάκιο των επισήμων και έτσι βρεθήκαμε στο Πατριαρχείο. Ο Παναγιότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Διόδωρος και οι ιερωμένοι του Πατριαρχείου (Φύλακες Τάφου} μας υποδέχθηκαν θερμά στην αίθουσα του θρόνου όπου έγινε μια ολιγόλεπτη αλλά εξαιρετικού περιεχομένου  συζήτηση.

Ακολούθησε ένα λιτό γεύμα στην τραπεζαρία της Πατριαρχικής κατοικίας και περίπου στις 11:10 ξεκινήσαμε μέσω ενός στενού περάσματος (παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννου) για τον »Ναό της Αναστάσεως»,

 

Στο προαύλιο του Ναού συνέβαινε το αδιαχώρητο. Κόπτες, Αρμένιοι, Ρώσοι, Έλληνες, Καθολικοί Άραβες είχαν κατακλείσει τα πάντα

Αναμένοντας την εισοδό μας στο Ναό αισθάνθηκα ότι θα ήταν αδύνατο να μπούμε και να παρακολουθήσουμε την αφή. Με τη βοήθεια της αστυνομίας καταφέραμε να μπούμε στο ναό όπου από την κοσμοσυρροή αποκοπήκαμε από τους επισήμους στη νότια είσοδο του ιερού της Αναστάσεως δίπλα από την πλάκα της Αποκαθήλωσης. Πάνω που -οι περίπου 10 που μείναμε εκτός του ιερού, αφού φτάσαμε κοντά αλλά δεν κατορθώσαμε  να βιώσουμε την εμπειρία στα μεγιστά της, η πόρτα άνοιξε και φάνηκε ο έλληνας πρόξενος που μας επέτρεψε να εισέλθουμε στο Ιερό του Ναού και να σταθούμε με μεγάλη δυσκολία στην «Ωραία Πύλη».

 

Από το σημείο αυτό (ακριβώς απέναντι από τον Πανάγιο  Τάφο) είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και να βιώσουμε τα πάντα.

 

Είναι άξιο λέγου ότι μόνο κατά τη διάρκεια της Αφής του Αγίου Φωτός επιτρέπετε η είσοδος και η παραμονή των γυναικών στο Ιερό της Αναστάσεως.