Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 19:37

Xρηματοδότηση των παιδικών σταθμών

 

 

 

 

Τέλος, όσον αφορά τη διακοπή του κονδυλίου από το Υπουργείο Υγείας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Αναπληρωτής Δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στον «ΠΑΛΜΟ»:

 «[Π] : Από 1η Σεπτέμβρη είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας σταματά τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών σε όλους τους δήμους, ο δήμος έχει προνοήσει να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα;
 

Γρ. Κ.: Τώρα μου βάλατε μία πολύ ευαίσθητη ερώτηση. Το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών για το δήμο Βούλας είναι περίπου όπως το έχουμε υπολογίσει 1 εκ. ευρώ. Υπόψη ότι ο δήμος Βούλας είναι ο μόνος δήμος που δεν χρεώνει τροφεία, είναι απολύτως δωρεάν. Το ότι για μία ακόμη φορά έρχεται μία αρμοδιότητα στους δήμους χωρίς να συνοδεύεται από τα αντίστοιχα κονδύλια πλέον το έχουμε μάθει. Για παράδειγμα πριν από 2 με 3 μήνες μας ήρθε η αρμοδιότητα να καθαρίζουμε τα φρεάτια της ΕΥΔΑΠ κι ενώ μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα χρηματοδοτηθούν, τα λεφτά είναι ακόμη στο δρόμο. Την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε μία τροπολογία και μας έδωσαν την αρμοδιότητα συντήρησης του εθνικού δικτύου, δηλαδή για την Παρα-

 

λιακή λεωφόρο και τη Βουλιαγμένης είναι υπεύθυνος ο δήμος Βούλας να ασφαλτοστρώσει ή να κλείσει τρύπες. Δεν μας ήρθαν όμως λεφτά. Το ίδιο συμβαίνει και για τους παιδικούς σταθμούς. Εμείς θα σφίξουμε το ζωνάρι. Οικονομικά ο δήμος δεν θεωρείται εύρωστος και μπερδεύεται πολλές φορές ο κόσμος λόγω του υψηλού εισοδήματος των κατοίκων ότι είναι πλούσιος ο δήμος. Ο δήμος δεν είναι πλούσιος γιατί πρώτον δεν έχει ιδιοκτησίες, δεύτερον δεν έχει εμπορικές ζώνες ώστε να έχει έσοδα και τρίτον τα δημοτικά τέλη που χρεώνει είναι κάτω του μέσου όρου της περιοχής.

 

[Π]: Σκέφτεστε να αυξήσετε τα δημοτικά τέλη για να καλύψετε τέτοιου είδους ανάγκες;

 

Γρ. Κ.: Θεωρώ ότι επειδή οι παιδικοί σταθμοί είναι μία κοινωνική παροχή, αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί μία τέτοια δράση θα σκεφτούμε σοβαρά την αύξηση των δημοτικών τελών».