Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2008 19:37

Τα προ ημερησίας οι πρωταγωνιστές του ΔΣ

Παραλία, 3ο Δημοτικό, Σκοπιανό, καταλήψεις, παραβάσεις πολεοδομικής (;) φύσης στο Πανόραμα και ο ποδηλατοδρόμος ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη Συνεδρίαση της 20ης Οκτωβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) Βούλας, αν και όλα- με εξαίρεση την έγκριση της πρώτης φάσης της μελέτης για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου- ήταν προ ημερησίας.
   Η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά φορτισμένη και με το άρωμα της προηγούμενης συνεδρίασης ακόμα έντονο. Ο Δήμαρχος Γ. Μάντεσης απών και αυτή την φορά.

Πρώτος το λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος κι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αγγ. Αποστολάτος. Όπως αναμενόταν αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της Β' Πλαζ, αλλά και του χώρου του πρώην κάμπινγκ στην Α' Πλαζ επισημαίνοντας πως ελοχεύει ο κίνδυνος να χορηγτηθούν οι άδειες στους ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες εξαιτίας του περιβόητου Μνημονίου που είχε υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑ. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην Περιφέρεια «πατώντας» στο Μνημόνιο προκειμένου να πάρουν τις άδειες για τα νυχτερινά κέντρα.
Αίτημα στην ΕΤΑ

    Για το λόγο αυτό πρότεινε να συζητηθεί εκτάκτως στη συνεδρίαση η υποβολή αιτήματος στην ΕΤΑ και τον ΕΟΤ για την παραχώρηση στο Δήμο Βούλας του πρώην κάμπινγκ και της Β'Πλαζ προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, κολυμβητηρίου, αθλοπαιδιών, ποδηλατοδρομίου κλπ. Ο κ. Αποστολάτος, τόνισε, επίσης, ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση πέρασε ένας μήνας και η μόνη ενέργεια που έγινε είναι από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Κάτω Βούλας που διοργανώνει ημερίδα για την Β' Πλαζ την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.
    Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κι Αναπληρωτής Δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλος ανταπάντησε πως το να γίνει μία τόσο σοβαρής σημασίας συζήτηση εκτάκτως και χωρίς τα μέλη του ΔΣ να είναι προετοιμασμένα δεν θα είχε κανένα νόημα. Όσο για τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα από το τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ, ο κ. Κωνσταντέλλος απευθυνόμενος στην κ. Κάραγιαν και στα όσα δήλωσε στο ρεπορτάζ του σταθμού, είπε: «Κ. Κάραγιαν κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν είναι λιγότερο πατριώτης από εσάς. Το μήνυμα που δόθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν σαφές και ξεκάθαρο».


Κι άλλη Επιτροπή
   Ο Πρόεδρος του ΔΣ Αν. Κάσδαγλης προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να συμβιβάσει τις απόψεις πρότεινε τη δημιουργία μίας επιτροπής που θα αποτελείται από το Δήμαρχο ή τον Αντιδήμαρχο, όλους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και τον ίδιο. Η πρόταση του υιοθετήθηκε ομόφωνα, αλλά τονίστηκε από την κ. Ηλ. Τσιριγώτη και τον κ. Π. Θανόπουλο ότι ο ρόλος της πρέπει να είναι ουσιώδης και να μην αδρανήσει όπως όλες οι επιτροπές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν. Ο κ. Π. Θανό-πουλος έκανε, μάλιστα, και μία αναδρομή στο χρόνο υποενθυμίζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις όλων των προηγούμενων διοικήσεων και υπογράμμισε πως ο αγώνας για την παραλία έχει δύο σκέλη, το πολιτκό και το δικαστικό. Ενώ, πρότεινε και μία «πανστρατιά από όλους τους συλλόγους και τους φορείς της Βούλας πρωτοστατούντος του Δήμου ο οποίος θα δράσει και σε συνεργασία και με άλλους δήμους». Τέλος, ο κ. Γ. Σκουμπούρης πρότεινε η πρώτη ενέργεια της επιτροπής αυτής να είναι η επιδίωξη συνάντησης με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλο υποβάλλοντας επίσημα αίτημα για την παραχώρηση της Β' Πλαζ και του πρώην κάμπινγκ στο Δήμο.
3ο Δημοτικό
   Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολάτος αναφέρθηκε και στο θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης στην περιοχή του Πανοράματος γύρω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ είχε αναβληθεί με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γ. Μάντεση, καθώς ο Δήμαρχος είχε υποστηρίξει πως περιμένει κι άλλες προτάσεις για το εν λόγω ζήτημα κι αν δεν υποβληθεί τίποτε άλλο, τότε στις αρχές του Σεπτέμβρη θα περάσει από το ΔΣ η κυκλοφοριακή μελέτη που ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Τελικά, ακόμα την περιμένουν οι γονείς του 3ου Δημοτικού την κυκλοφοριακή μελέτη.
   Ο κ. Αποστολάτος επεσήμανε αυτή την καθυστέρηση και δήλωσε πως η δική του παράταξη έχει ετοιμάσει μία πρόταση για την ασφαλή διακίνηση των μαθητών «που την είδε καθηγητής του Πολυτεχνείου και ξετραλάθηκε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο Πρόεδρος του ΔΣ Αν. Κάσδα-γλης τον διαβεβαίωσε πως ή στο επόμενο ΔΣ ή στο μεθεπόμενο το θέμα έχει προγραμματισθεί για συζήτηση, ενώ ο κ. Κωνσταντέλλος τον προέτρεψε να το καταθέσει στους δημοτικούς συμβούλους και στους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής.
    Ο κ. Αποστολάτος ανταπάντησε πως θα το ανακοινώσει δημοσίως στο ΔΣ που θα αφορά την συζήτηση του θέματος. Η απάντηση ήταν άμεση και ο κ. Κωνσταντέλλος τον έπεισε πως έτσι δημιουργούνται μόνο εντυπώσεις και δεν συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην επίλυση του ζητήματος. Έτσι, η πρόταση Αποστολάτου θα συζητηθεί με τον Αντιδήμαρχο και τους φορείς του Πανοράματος εντός των προσεχών ημερών.
    Ο κ. Π.Θανόπουλος από την άλλη μεριά, τόνισε πως το πρόβλημα χρονολογείται από το 1980 (!) και πως από τότε η παράταξη του είχε καταθέσει θέσεις και προτάσεις. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δύο είναι οι λύσεις, ή περιμετρικά της πλατείας ή από την οδό Σμόλικα. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται αλλαγή του Ρυμοτομικού Σχεδίου».
Το Σκοπιανό
    Αν και κάπως ασυνήθιστο για συνεδρίαση ΔΣ, η Επιτροπή του Μακεδόνικου Ζητήματος της Βούλας μέσω του δημοτικού συμβούλου και μέλους της, Π. Σωτηρόπουλου κατέθεσε πρόταση στα μέλη του ΔΣ με την οποία καταδικάζεται η πρόταση Νίμιτς χαρακτηρίζοντας την «στημένη διαμεσολαβητική πρόταση». Ο κ. Σωτηρόπουλος συγκινησιακά φορτισμένος στην τοποθέτηση του έκανε μία αν-δρομή του Μακεδόνικου Αγώνα, ενώ στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε: «Σήμερα, στο βωμό των σκοπιμοτήτων, μας ζητούν να απαρνηθούμε τον ελληνικότατο όρο Μακεδονία στους Γυφτοσκοπιανούς Σλάβους!». Τα μέλη του ΔΣ υιοθέτησαν ομόφωνα την πρόταση.
    Η εξωτερική πολιτική, όμως, που αφορά τέτοια μεγάλα ζητήματα είναι καθήκον κι αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης και όχι της συνεδρίασης ενός Δημοτικού Συμβουλίου. Οι φανατισμοί και οι ακρότητες δεν συμβάλλουν στη λύση κάποιου προβλήματος, αντίθετα το διογκώνουν και αποτελούν τροχοπέδη στην τοποθέτηση των πραγμάτων στην σωστή τους διάσταση.
     Μέλη της Επιτροπής του Μακεδόνικου Ζητήματος

Οι καταλήψεις
    Ο κ. Αποστολάτος και ο κ. Σωτηρόπουλος έθιξαν το θέμα των καταλήψεων στα σχολεία της Βούλας. Συγκεκριμένα, για το 1ο Γυμνάσιο αναφέρθηκε ότι από τα μέλη του δεκαπενταμελούς μόνο οι τέσσερις μαθητές συμφώνησαν στην κατάληψη του σχολείου και παρ' ολ' αυτά, πριν την έναρξη της συνεδρίασης το σχολείο είχε σφραγιστεί με αλυσίδες, όπως διαβεβαίωσε τα μέλη ο κ. Αποστολάτος που πέρασε από το εκεί. Ο κ. Σωτηρόπουλος συμφώνησε στην παρορμητική πρόταση του πρώην Δημάρχου να σπάσουν τις κλειδαριές και να διανυκτερεύσουν στον χώρο.
    Η γραμματέας του ΔΣ Μ. Μαυραγάνη- Λυκούδη ως μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας τόνισε πως συμμερίζεται την αγωνία των κ.κ. Αποστολάτου και Σωτηρόπουλου, αλλά οι παρορμητικές κινήσεις δεν μπορούν να επιφέρουν και την λύση του προβλήματος. «Υπεύθυνοι για την λειτουργία του σχολείου είναι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Δήμος έχει αρμοδιότητα μόνο στη συντήρηση των σχολικών κτηρίων».
Πανόραμα
    Η κ. Ν. Κάραγιαν εκτός των άλλων έφερε στην εν λόγω συνεδρίαση κι ένα θέμα που προκάλεσε συζητήσεις όχι μόνο για τις όποιες παραβάσεις υπάρχουν, αλλά και για την σκοποιμότητα για την οποία ετέθη στην συνεδρίαση. Η κ. Κάραγιαν αναφεερόμενη στην απόφαση 229/2008 του ΔΣ Βούλας είπε ότι στον ιδιοκτήτη της οδού Αριστείδου στο Πανόραμα είχε επιτραπεί η κατασκευή ισομετρικής σκάλας. Ανταυτού, ο ιδιοκτήτητς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κ. Κάραγιαν έχει προχωρήσει σε αυθαίρετες κατασκευές, ενώ είπε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για «ένα τερατώδες έργο».
    Ο Αντιδήμαρχος Δ. Κιούκης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ ότι ο ίδιος μαζί με το ΔΙημαρχοις επισκέφθηκαν τον χώρο με τον τοπογράφο του δήμου. Διαπιστώθηκαν κάποιες αυθαιρεσίες κι έχουν επιβληθεί «όλα τα νόμιμα». Η Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ηλιοπούλου ενημέρωσε το σώμα ότι η Πολεοδομία δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κάποιο πρόστιμο ή να προχωρήσει σε κάποια άλλη ενέργεια γιατί πρόκειται για αυθαιρεσίες όχι εντός του οικοπέδου του. Η μόνοι που μπορούν να ενεργήσουν είναι η Δημοτική Αστυνομία που μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και ο Δήμος που μπορεί να προβεί στην απόφαση κατεδάφισης των παράνομων κτισμάτων με έξοδα του παρανομούντα.
   Από την άλλη πλευρά, ο κάτοικος στον οποίο καταλογίζονται οι παρανομίες υποστηρίζει ότι το μόνο που έκανε ήταν μία μάντρα για τα νερά της βροχής με δικά του έξοδα, ενώ έπρεπε να είχε κατασκευαστεί με έξοδα του δήμου. Τέλος, καταλογίζει στην κ. Κάραγιαν εμπάθεια για τους γείτονες της και κατάθεση στο ΔΣ ψευδών στοιχείων και παραπλανητικού φωτογραφικού υλικού.
Ποδηλατοδρόμος
    Σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, είχε παρουσιαστεί στα μέλη η μελέτη για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου στο δήμο Βούλας. Στην εν λόγω συνεδρίαση έιχαν να αποφασίσουν την «Έγκριση της μελέτης 'Μελέτη Ποδηλατοδρόμου1 (κυκλοφοριακό μέρος)».
   Τα μέλη του ΔΣ την ενέκριναν ομόφωνα, αν κι ακούστηκαν απόψεις, όπως η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου να γίνει σε ένα κλειστό χώρο όπου οι ποδηλάτες να μη διατρέχουν κίνδυνο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τους ασυνείδητους οδηγούς κι όχι παράλληλα με τη Βασ. Παύλου. Αποψη την οποία διατύπωσε ο κ. Αποστολάτος. Ο κ. Κωνσταντέλλος ανταπάντησε ότι σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος ποδηλατοδρόμος της Ευρώπης, οι ποδηλατοδρόμοι έχουν κατασκευαστεί παράλληλα με τις οδικές αρετηρίες και κάποιες φορές «τις κόβουν στη μέση».


ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

«Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ»

Σελ. 7ΒΟΥΛΑ


της Μαριάννας Μαρμαρά