Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 00:00

08/03/2/2012 - ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ


- ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - 

Όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 7 Μαρτίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι σίγουρο ότι προβληματίστηκαν με τα όσα είδαν να εκτυλίσσονται κατά την διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού του Δήμου.

Με καθυστέρηση μηνών, η Δημοτική Αρχή προώθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο έναν προϋπολογισμό που, παρ΄ ότι βελτιώθηκε αισθητά από την επεξεργασία του στην τελική φάση από την Οικονομική Επιτροπή, περιείχε ασάφειες, σειρά δομικών προβλημάτων και πολλά κενά.

Δείγμα της διάλυσης που επικρατεί πλέον στον Δήμο είναι ότι μεγάλο μέρος των δαπανών του Δήμου που έχουν να κάνουν με την λειτουργία κυρίως των υπηρεσιών καθαριότητας (ύψους περίπου 1,45 εκατ. Ευρώ) δεν είχαν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό, αν και είχαν εγγράφως υποβληθεί από την αρμόδια Διεύθυνση από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Επικράτησε χάος κατά την προσπάθεια του κ Πανά να εντάξει δαπάνες αυτού του ύψους και να ισοσκελήσει (!!!) τον προϋπολογισμό στο γόνατο, με έντονες αντεγκλήσεις με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και την Αντιπολίτευση, οδηγώντας την παράταξή μας καθώς και την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης να αποχωρήσουν από την διαδικασία καταγγέλλοντας την μεθόδευση.
Τελικώς ο κ. Αναπληρωτής κατανόησε ότι αυτά δεν γίνονται στο πόδι και απέσυρε την προτεινόμενη «αναμόρφωση» που είχε εισάγει πριν καλά καλά εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Στο τεχνικό κομμάτι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δαβάκης (παρά την φιλότιμη προσπάθεια των αρμοδίων υπαλλήλων, που οι περισσότεροι εξ αυτών υπερέβαλαν εαυτούς στο να υποστηρίξουν ένα προϋπολογισμό για τον οποίον δεν είχαν πάρει πολιτικές κατευθύνσεις για την σύνταξή του κατά δήλωσή τους, αλλά και την τεχνική αρωγή του Αντιπροέδρου της Οικονομικής Επιτροπής κ. Σκουμπούρη) δεν κατάφερε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις της Αντιπολίτευσης και όπου απάντησε δεν ήταν πειστικός και πλήρης, δημιουργώντας περισσότερες ασάφειες και πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο κατανοεί βασικές αρχές Δημοσίων Οικονομικών ως οφείλει εκ της θέσης του. Από την συζήτηση δε προέκυψε ότι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Διευθυντές δεν εκλήθησαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να υποβάλουν τις προτάσεις τους επί του αρχικού σχεδίου προϋπολογισμού !!!! όπως γίνεται κατά πάγια τακτική σε όλους τους ΟΤΑ κατά την σύνταξη του.

Ο προϋπολογισμός δεν έχει απολύτως καμία κατεύθυνση, δεν εντάσσεται σε κανένα στρατηγικό ή επιχειρησιακό σχεδιασμό και απέχει κατά πολύ από τα όσα ευαγγελίστηκε η δημοτική πλειοψηφία για να πείσει τους δημότες να την εμπιστευτούν.

Η Δημοτική Αρχή τέλος, ναρκοθέτησε τον προϋπολογισμού μετατρέποντας περίπου 15 εκατ. Ευρώ επισφαλών ανείσπρακτων βεβαιωμένων εσόδων προηγούμενων ετών από πρόστιμα, (εκ των οποίων πέρσι εισπράχθηκαν μόλις 900 χιλ). σε δαπάνες για το 2012 (!!!) (δηλ. έργα, προμήθειες και λειτουργικά έξοδα). Αυτό σημαίνει ότι αν δεν εισπραχθεί, που δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθεί το ποσό αυτό, δεν θα μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί ούτε στις βασικές υποχρεώσεις του. Και αυτό έγινε κατά παράβαση σαφών έγγραφων οδηγιών των αρμοδίων Υπουργείων (Κοινή Υπουργική Απόφαση) τις οποίες ακύρωσαν με την επίκληση νομικίστικων σοφιστιών. Μόνο από αυτήν την πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής ο προϋπολογισμός τινάζεται στον αέρα.

Η έλλειψη κατεύθυνσης η προχειρότητα στην σύνταξη και η εν γένει επιπολαιότητα της Δημοτικής Αρχής βάζει τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012 σε επικίνδυνη αστάθεια, που δεν θα μπορέσει να καλυφθεί όπως έγινε το 2011 με τις αλλεπάλληλες αναμορφώσεις. Και οι ευθύνες για αυτό ανήκουν σε όσους συναινούν με την ψήφο τους σε τέτοιου είδους ατελέσφορες, ζημιογόνες και επικίνδυνες πολιτικές .

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

Last modified on Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 06:12

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.