Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 00:00

Ομιλία στη Βάρη 2010-11-04

Φίλες και φίλοι,

Πολίτες της Βάρης και της Βάρκιζας

Σας ευχαριστώ θερμά, για την απόφασή σας να βρίσκεστε σήμερα εδώ, στην τελευταία προεκλογική συνάντησή μας στην περιοχή. Σας ευχαριστώ για το πλήθος, αλλά και για το πάθος.

Τους πιο πολλούς, σχεδόν όλους θα έλεγα από εσάς, είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω, να χαιρετίσω και να συζητήσω μαζί σας στις γειτονιές αυτής της τόσο όμορφης, συγχρόνως όμως και τόσο αδικημένης πόλης.

Σήμερα, όλοι μαζί, εδώ, δίνουμε κοινή υπόσχεση, κοινή δέσμευση: αυτόν τον αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί θα τον διαφυλάξουμε, θα τον κάνουμε εφαλτήριο νίκης στις εκλογές της Κυριακής, όταν με τη δική σας θέληση και τη θέληση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, θα βγούμε από τις κάλπες νικητές, έτοιμοι να σχεδιάσουμε για την επόμενη δεκαετία την ανάπτυξη της Βάρης, μαζί με τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Για μένα, ο αγώνας που δώσαμε όλες τις ημέρες που προηγήθηκαν, είχε μερικές πολύ ευχάριστες εκπλήξεις: Μια από αυτές, η σημαντικότερη ίσως, ήταν το περπάτημα της Βάρης. Είναι απίστευτο, πίσω από τους μεγάλους δρόμους και τη βιτρίνα που κάθε πόλη έχει, πόσο πολλές ομορφιές, αλλά και δυνατότητες κρύβει η Βάρη.

Αν, μάλιστα, είχε τις υποδομές που χρειάζεται, τότε πράγματι θα ήταν μια πόλη- κόσμημα. Δυστυχώς όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της σημερινή Δημοτικής Αρχής του Παναγιώτη Καπετανέα τις οποίες και δημοσίως αναγνωρίζουμε, δεν έχει ακόμα τις υποδομές που χρειάζεται και πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος, να γίνει πολύ προσπάθεια ακόμα για να φτάσει αρχικά σε ανεκτό επίπεδο και τελικά στο επίπεδο που αξίζει στην πόλη και στους κατοίκους της. Η έλλειψη ακόμα και βασικών υποδομών στην περιοχή έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων των κατοίκων της.

Από πού να αρχίσει κανείς; Από την σχολική στέγη, που είναι κατά πολύ λιγότερη από τις πραγματικές της ανάγκες; Από την έλλειψη επαρκών χώρων άθλησης; Από την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Από το ότι ολόκληρη Βάρη δεν έχει ένα γηροκομείο για τους ηλικιωμένους που χρειάζονται περίθαλψη;

Θα αρχίσω από το κυκλοφοριακό. Εμείς σχεδιάζουμε υπογειοποίηση της παραλιακής στο ύψος της Βάρκιζας, ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν το διαμελισμό του νέου Δήμου από τις μεγάλες αρτηρίες. Το ίδιο σχεδιάζουμε και για την παραλιακή στο ύψος της Βούλας και της Βουλιαγμένης. Παράλληλα, επειδή θεωρούμε κορυφαίο δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε μια καθαρή πόλη, σχεδιάζουμε την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων σε ολόκληρο το Δήμο.

Παρά το ότι το έχετε ακούσει από πολλούς και με πολλές ευκαιρίες, είναι υποχρέωσή μου να το πω όσο ξεκάθαρα μπορώ: Η καλοκαιρινή πυρκαγιά στο Πευκωτό, μαύρισε τις καρδιές όλων μας. Δική μας υποχρέωση και απόλυτη δέσμευση είναι να μην επιτρέψουμε στην έκταση που κάηκε να κτιστεί όχι σπίτι, όχι βίλα, ούτε κοτέτσι. Ούτε ένα τούβλο δεν θα επιτρέψουμε να τοποθετηθεί στα μέρη που κατάστρεψε η πυρκαγιά. Το Πευκωτό θα ξαναγίνει δάσος, όπως ήταν κι όπως το θέλουμε όλοι.

Το δάσος θα ξαναγίνει δάσος, αλλά και οι οικιστικές περιοχές θα προστατευθούν απόλυτα. Δεν είναι δυνατό στη Βάρη να υπάρχουν περιοχές με τεράστια αξία γης, και σε αυτές να μην υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές. Εμείς δεσμευόμαστε να έχουμε τα πεζοδρόμια σε άριστη κατάσταση, να φτιάξουμε πεζόδρομους, να αναδείξουμε τις πραγματικές ομορφιές της Βάρης.

Την ίδια μέριμνα θα δείξουμε και για τις άλλες περιοχές του Δήμου και ειδικότερα της Βάρης. Να το πούμε σχηματικά: Θέλουμε όλη η Βάρη να έχει τη μέγιστη δυνατή αξία γης. Από την πλευρά του Δήμου, θα κάνουμε όλα, όσα μπορούμε και πρέπει, με το δεδομένο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει.

Μιλώντας για καθαριότητα και πολιτισμό εδώ, στη Βάρη, θέλω να τονίσω κάτι που θεωρώ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης: Την έντονη κοινωνική της ζωή με τοπικιστικά χαρακτηριστικά, που κάνουν τη Βάρη μια συνεκτική κοινωνία, για την οποία όλοι είμαστε υπερήφανοι. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα τα διαφυλάξουμε και θα τα στεριώσουμε. Σκοπός μας αμετάθετος είναι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της βαριώτικης κοινωνίας, αυτή κλειστή, μεγάλη οικογένεια, όπου το κάθε μέλος της έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά όλοι αισθάνεστε ότι ανήκετε στη Βάρη. Αυτό θα το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Κοντά σε αυτά τα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα της Βάρης, πρέπει ως δημοτική αρχή που σκεπτόμαστε με όρους μέλλοντος, να φροντίσουμε την ανάδειξη της τεράστιας παράδοσης που έχει η περιοχή μας. Η κληρονομιά μας αυτή πρέπει να γίνει μοχλός προόδου, ανάπτυξης, πρέπει να φέρει χρήματα και ευημερία στη Βάρη και τους Βαριώτες. Κι αυτό, είναι τωρινή μας δέσμευση κι αυριανή μας υποχρέωση.

Από τις τρεις πόλεις που συνενώνονται στο νέο μας Δήμο η μόνη που έχει οργανωμένη και μεγάλη αγορά είναι ετούτη εδώ η πόλη, είναι η Βάρη. Δυστυχώς κι αυτή δεν έτυχε της προσοχής που χρειαζόταν και χρειάζεται. Η αγορά της Βάρης πρέπει να στηριχτεί με καινοτόμες ιδέες, με ανάδειξη των πραγματικών της δυνατοτήτων, με προβολή των ευκαιριών που δίνει στους καταναλωτές, με ενίσχυση της αντίληψης ότι αγοράζουμε από την περιοχή μας για να μένουν εδώ τα χρήματά μας. Μια δημοτική Αρχή με όραμα και έξυπνες ιδέες μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Φίλες και φίλοι, Πολίτες της Βάρης,

Το πρόγραμμά μας για την πόλη, όπως και για ολόκληρο το νέο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, δεν συντάχθηκε μέσα στους στενούς τοίχους κάποιου γραφείου. Εγώ προσωπικά, είχα την ευκαιρία και τη βούληση να περπατήσω τη Βάρη σε όλες τις γειτονιές της, στη βιτρίνα αλλά και στα «πίσω» μέρη της.

Η εμπειρία μου από αυτή την πορεία είναι μαγική. Είναι απίστευτο, δεν το καταλαβαίνει κανείς αν δεν το ζήσει όπως εγώ, πόσο πολλές είναι οι ευκαιρίες ανάπτυξης του νέου μας Δήμου. Γι’ αυτό από νωρίς έλεγα, αυτό που θα επαναλάβω σήμερα, ενώπιόν σας: Η δημοτική αρχή που θα εκλεγεί δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει μια απλή διαχείριση. Δεν μπορεί να μεριμνά απλώς για την επανεκλογή της.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να φυλάει τα ελάχιστα έργα που προχώρησε, για να τα εγκαινιάζει τις τελευταίες ημέρες πριν τι εκλογές, σε μια μικροκομματική και παλαιοκομματική αντίληψη.

Η Δημοτική αρχή που θα εκλεγεί πρέπει να λειτουργεί με όρους μέλλοντος και να σχεδιάσει την ανάπτυξη της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης με ορίζοντα δεκαετίας. Και μάλιστα, θα έλεγα, να μπορεί σε δέκα χρόνια από τώρα να λογοδοτήσει για τα αποτελέσματα αυτού του ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Με αυτό το σκεπτικό ήλθα στη Βάρη. Με αυτό το σκεπτικό συνάντησα και μίλησα με τους πιο πολλούς από εσάς στους δρόμους, τα σπίτια και τις πλατείες της πόλης. Και με αυτό το σκεπτικό καταφέραμε να συγκροτήσουμε το καλύτερο ψηφοδέλτιο από όλα όσα ζητούν την ψήφο του Βαριώτη. Είμαι περήφανος για αυτή την πορεία, είμαι περήφανος και ζητώ το ίδιο κι από εσάς για τους συνεργάτες μου από τη Βάρη. Η νίκη που έρχεται, ανήκει σε όλους μας, σε όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Παράλληλα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στήριξης του Δημότη με όσους τρόπους μπορούμε: Τόνωση των σχέσεών του με την τοπική αγορά, γρήγορη επίλυση των διοικητικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη συνένωση και, κυρίως, την ίδρυση Γραφείου Προστασίας του Δημότη από φορείς που ίσως του δημιουργούν προβλήματα, όπως τράπεζες κλπ. Θωρακίζουμε στην πράξη τους πολίτες της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης, όχι με λόγια όπως άλλοι.

Κυρίες και κύριοι, Μένουν πια λίγες μέρες ως τις εκλογές. Ως την ώρα που ο πολίτης παίρνει την υπόθεση του μέλλοντός μας στα χέρια του. Σας καλώ να σκεφτείτε υπεύθυνα και να κάνετε την επιλογή σας με όρους μέλλοντος. Ποιος μπορεί καλύτερα να ενώσει τους τρεις σημερινούς Δήμους και να αναδείξει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της νέας πόλης; Ποιος μπορεί καλύτερα να εκφράσει τη νέα γενιά, τα παιδιά σας που ονειρεύονται να ζήσουν σε μια καλύτερη πόλη από τη σημερινή; Ποιος μπορεί καλύτερα να εκφράσει τη βούληση όλων το αύριο να είναι καλύτερο από το χθες; Ποιος μπορεί να λειτουργήσει με τις μεθόδου του σήμερα και του αύριο να εντάξει στο δημοτικό γίγνεσθαι την τεχνολογία την καινοτομία τον νεωτερισμό την φαντασία όπου χρειάζεται όχι βέβαια ως αυτοσκοπός αλλά ως μέσο για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, την προστασία της περιοχής από τις όποιες απειλές και τους κινδύνους που καραδοκούν.

Εμείς κάναμε έναν δυναμικό, αλλά και πολιτισμένο εκλογικό αγώνα. Δεν εξυβρίσαμε κανένα δεν προσβάλαμε κανέναν δεν υπονομεύσαμε κανένα. Γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι προγράμματα, ιδέες αλλά και Αξίες Ζωής. Κυρίως όμως είναι δημόσιο Ήθος. Αυτό το τηρήσαμε πιστά σε όλο τον προεκλογικό αγώνα, όσο κι αν προκληθήκαμε και το τηρούμε ακόμα. Αυτό θα τηρήσουμε και τα επόμενα τριάμισι χρόνια, ως Δημοτική Αρχή.

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Και σας δίνω ραντεβού το βράδυ της Κυριακής για τους πρώτους πανηγυρισμούς. Από αυτή, ή από την επόμενη Δευτέρα, αρχίζουμε δουλειά για το μέλλον της πόλης μας. Το μέλλον της, που αρχίζει σήμερα, εδώ, με τη δική σας συγκινητική παρουσία.

Σήμερα, από εδώ θέλω να βροντοφωνάξω: Ήλθε η ώρα να εκπληρώσετε τα όνειρά σας για τη Βάρη. Ήλθε η δική σας ώρα. Τα δικά σας όνειρα είναι οι δικές μας δεσμεύσεις. Τώρα είναι η ώρα της δικαίωσης για όλες και όλους εσάς. Γι' αυτό σας ζητώ να σταθείτε κοντά μου και να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη αυτής, και της επόμενης Κυριακής. Για να αρχίσουμε από τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, να σχεδιάζουμε την επόμενη δεκαετία για τη Βάρη, μαζί με τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, καλό αγώνα να έχουμε ως την τελευταία ώρα. Είμαστε το μέλλον, κι η νίκη δεν μπορεί να στραφεί προς το παρελθόν. Πάμε μαζί, γιατί το μέλλον, μας θέλει μαζί!

Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το μέλλον, το αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ για την συγκλονιστική σας παρουσία και υποστήριξη.