<<  Φεβρουάριος 2019  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010 00:00

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΒΟΥΛΑ

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ
ΜΕ GUEST STAR ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΓΚΑΛΟ
Mε κεντρικό εισηγητή τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Σκουμπούρη αλλά και με τις εισηγήσεις του γενικού γραμματέα της οργάνωσης και του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κύριο Γεώργιο Σκαρβιλάκη, ενημέρωσε η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ τους Βουλιώτες, στην αίθουσα Ιωνία, το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου, για το πρόγραμμα του Καλλικράτη.

Τη διαβούλευση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας τη σημαντικότητα του προγράμματος Καλλικράτη και λέγοντας πως όλες οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τοπικό παράγοντα έγιναν με την πρωτοβουλία και επί διοίκηση ΠΑΣΟΚ. «Η ΝΔ ήταν πάντα η αντίδραση στην ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έβαζε τους δικούς της Δημάρχους και Κοινοτάρχες να σηκώνουν μαύρες σημαίες στον Καποδίστρια. Μιλούσε για κατάληψη του Καποδίστρια. Κι όταν ανακάλυψε ότι χρειάζονται κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν έκανε ούτε ένα βήμα», είπε. Συνοπτικά ανέφερε ότι ο Καλλικράτης είναι η πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση που αφορά ταυτόχρονα όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών στην τοπική νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, την περιφερειακή και την κρατική διοίκηση και η οποία συντάχθηκε ύστερα από μελέτη των προβλημάτων του συγκεντρωτισμού, της σπατάλης και της αδιαφάνειας. Ο στόχος του προγράμματος Καλλικράτης είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, η κατανομή του πλούτου, η εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη. Ο πολίτης, φαίνεται να είναι προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα. Μάλιστα, προς διευκόλυνσή του θα δημιουργηθούν ειδικά δημοτικά ΙΚΕΠ (βασικές υπηρεσίες δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την πρόνοια και την προστασία της δημόσιας υγείας,, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, για την ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, για πολεοδομικές εφαρμογές, ανέγερση σχολικών κτιρίων κ.α)
«Κερδισμένος θα είναι ο πολίτης»
«Το ελληνικό μοντέλο διακυβέρνησης πρέπει να εναρμονιστεί με τα Ευρωπαϊκά μοντέλα» υπογράμμισε. Η νέα διοικητική δομή αφορά την άσκηση διακυβέρνησης σε τρία επίπεδα εξουσίας: επιτελικό κράτος, αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά όπως εξήγησαν και οι υπόλοιποι εισηγητές, πολύ σημαντικό ρόλο στη νέα διακυβέρνηση θα έχει η τε-χνολογία.(π.χ. δημοσίευση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, άμεση επικοινωνία με τον Δήμαρχο μέσω οθόνης, με δυνατότητα ήχου και εικόνας κ.α).
Επίσης, θα αντιμετωπιστούν, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ, προβλήματα μικροπολιτικής, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αλλά ένα σημαντικό όφελος είναι ο περιορισμός και στη συνέχεια η πάταξη της γραφειοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο 50+1 ενώ, όπως γνωστοποιήθηκε, για την εφαρμογή του προγράμματος θα αξιοποιηθούν τα εξής προγράμματα: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ (ελληνικής αρχιτεκτονική διοίκησης και αυτοδιοίκησης) το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμιση του ΕΣΠΑ (650 εκ.), το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (4 Δις) - ΕΘΝΙΚΌ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗΣ αλλά και τους ανθρώπινους πόρους, εφόσον θα υπάρξουν νέες θέσεις, ανάγκη για στελέχωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό - πρόσληψη νέων επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ ώστε να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία των υπηρεσιών.
Τεράστια εξοικονόμηση πόρων, ανάπτυξη στην περιφέρεια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι οι τρεις παράγοντες που θα βελτιώσου τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών, με διαφανή διαχείριση.
«Ο Καλλικράτης είναι προϋπόθεση για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος»
Ο κ. Σκουμπούρης, τόνισε την πολιτική συγκυρία με την οποία αποφασίστηκε η εφαρμογή του Καλλικράτη. Συγκεκριμένα είπε ότι η Ελλάδα, είναι το πιο συγκεντρω-
τικό κράτος της Ευρώπης, ένα κράτος αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο. Διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι είναι καλός ο σκοπός, αλλά ότι είναι αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις, γιατί η μετάβαση όπως και κάθε μεγάλη αλλαγή έχει ρίξεις και αντιδράσεις. Επίσης είπε ότι «Αν δεν αντιστραφεί η τάση, σε λίγα χρόνια θα έχουμε δυο μεγάλα αστικά κέντρα, και δεν θα έχουμε τίποτα άλλο, ούτε χωριά ούτε πόλεις. Με την τωρινή κατάσταση, μένουν δεμένες οι αναπτυξιακές δυνάμεις της χώρας μένουν για χρόνια εγκλωβισμένες σε γραφειοκρατικά σχήματα. Δεν βιάζεται η Κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο» αλλά και επεσήμανε, ότι η πολιτική εφαρμογή του Καλλικράτη είναι μονόδρομος προς την πράσινη ανάπτυξη.
Ωστόσο δεν διαφώνησε στο ότι υπάρχουν ακόμα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν, μέρη του προγράμματος στο οποίο δεν συμφωνούν όλοι, ή ότι κάποια πράγματα «πρέπει να τα ξαναδούμε και να τα επανεξετάσουμε», όπως για παράδειγμα το κριτήριο του πληθυσμού. « Ο πληθυσμός κάθε Δήμου, είναι ένας δείκτης που εκφράζει την υπανάπτυξη της χώρας. Ήρθαμε όλοι στα μεγάλα αστικά κέντρα και αφήσαμε τις άλλες πόλεις ερημωμένες. Πρέπει να βρούμε κ άλλα κριτήρια όπως πχ τον ορεινό χώρο που είναι πολύ μεγάλης έκτασης».
«Εκκρεμούν μερικές πτυχές για τις οποίες δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι».
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, παρευρέθηκε στη διαβούλευση και μάλιστα πήρε το λόγο μετά τους κεντρικούς εισηγητές, προκειμένου να εκφράσει την άποψή του. Διευκρίνισε μάλιστα ότι παρευρίσκεται ως βουλευτής της Αττικής και όχι σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η συζήτηση είναι ανοιχτή αυτή τη στιγμή. Από το 2006 έγινε η πρώτο θεματική συνδιάσκεψη που είχε επικείμενο την τοπική αυτοδιοίκηση και το κείμενο που βγήκε από αυτή, με ομόφωνη απόφαση 1500 συμμέτοχους, έγινε αποδεκτό στο συνέδριο της Κυλλήνης. Δεν είναι λοιπόν κάτι καινούργιο. Η ΝΔ μέχρι τότε τα είχε καταψηφίσει με ακραία μορφή - αποχώρησε από τη Βουλή, - εδώ όμως ήρθε και συντάχτηκε με τις δικές μας απόψεις με την απόπειρα εκλογής ενός σχεδίου μεταρρύθμισης που δεν έγινε τελικά, γιατί υπήρχαν αντιλήψεις και προσωπικές διαφορές και δεν μπόρεσε ο Παυλόπουλος να φέρει στη Βουλή το σχέδιό του. Εμείς πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε ή να το αναβάλουμε».

Όσον αφορά το δημοτικό αίσθημα που ανέφερε ο κ. Σκαρβελάκης, ο Θ. Πάγκαλος άμβλυνε τα πνεύματα λέγοντας ότι δεν είναι ισότιμο με το εθνικό αίσθημα και ότι άλλωστε πολλοί κάτοικοι της περιοχής προέρχονται από άλλες περιοχές κ.ο.κ. «Στην Ελευσίνα απ' όπου κατάγομαι ψηφίζουν άτομα που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια και οι παραδοσιακοί κάτοικοι προοδεύσανε κοινωνικά και μένουν τώρα στη Βούλα. Μην κάνουμε ισότιμο το εθνικό αίσθημα με τη δημοτικότητα! Υπάρχει βέβαια πρόβλημα συνείδησης και πρέπει να γίνει σεβαστή, παράδοσης σε ορισμένα μέρη, συνηθειών και όλα αυτά πρέπει να τα σεβαστούμε». Γενικά, ο κ. Πάγκαλος έφερε πολλά παραδείγματα για να επεξηγήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Καλλικράτης και που όμως ψάχνουν λύση για αυτά. Ανέφερε ως παράδειγμα λοιπόν, τόσο τα Ιόνια νησιά, όσο και τον διαχωρισμό Βορείου και Νότιου Αιγαίου, που όπως είπε στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί τα ιόνια νησιά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους παρα μόνο με τους διαφορετικούς το καθένα νομούς που έχουν απέναντι, (Αιτωλοακαρνανία, Αχαία, Ήπειρο, Ηλία) ενώ τα νησιά του Αιγίου δεν συνδέονται μεταξύ τους, παρα είναι ένα νησιωτικό αρχιπέλαγος με έδρα τον Πειραιά.
Σε γενικές γραμμές, ο Θ. Πάγκαλος θεωρεί ότι η Βούλα είναι από τις πιο προνομιούχες περιοχές, γιατί σε περίπτωση που ενωθεί με τη Βάρη- Βάρκιζα και τη Βουλιαγμένη, «υπάρχει σχετική ομοιογένεια». Κάποιος από το ακροατήριο πετάχτηκε και είπε « Καλά να γίνουν τα τρία Β. Μη γίνει 3Β και 1Κ όμως». Ωστόσο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν σχολίασε κάτι επι αυτού. Ο κ. Πάγκαλος κλείνοντας είπε «Οι Δήμοι που πάμε να κάνουμε είναι πολύ μικροί μπροστά στις ευρωπαϊκές ενότητες. Για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε εξίσου πρέπει να
Της Αλεξίας Ζερβούδη
έχουμε τα ίδια μεγέθη. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας λοιπόν και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι, ειδικά εμείς σε αυτές τις περιοχές που ενδεχομένως έχουμε ανώτερο κοινωνικό- οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο».
Στο τέλος το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ερωτήσεις, αν και οι περισσότερες ξέφευγαν του θέματος κι είχαν να κάνουν περισσότερο με τη διαφάνεια, με τη μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων κ.ο.κ. Σημαντικό όμως ήταν το σχόλιο του κ. Θανόπουλου, δημοτικού σύμβουλου Βούλας, που είπε ότι το σχέδιο Καλλικρά-της θα αποτύχει, «όχι επειδή δεν είναι καλός ο σκοπός, αλλά επειδή οι άνθρωποι θα αντιδράσουν και δεν θα το δεχτούν, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ο δήμος μας με άλλες περιφέρειες δεν έχει καμία σχέση απολύτως γιατί τα ενδιαφέρονται και τα συμφέροντα της Βούλας είναι τελείως διαφορετικά». Ο κ. Πάγκαλος πάντως, όπως και ο κ. Σκουμπούρης και όλοι οι υποστηρικτές του Καλλικράτη, θεωρούν ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος, ραγδαία τεχνολογική αλλά και πράσινη ανάπτυξη, καλύτερη εξυπηρέτηση κι ακόμα και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου του 2010, θα έχουν πολύ λιγότερο κόστος.
Στη διαβούλευση παρευρέθηκαν: ο Θεόδωρος Πάγκαλος Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης, ο Γιώργος Βλάχος, γενικός γραμματέας ναυτιλιακής πολιτικής, Δημ. Σύμβ. Διονύσου, η κ. Αφεντούλη Δέσποινα, ο επικεφαλής Νομαρχιακής παράταξης κ. Μπαλής, νομαρχιακός σύμβουλος Αντώνης Γάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Κάσδαγλης, ο Αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ψαλλίδας, Κάρα-γιαν και Θανόπουλος, ενώ από τη Βουλιαγμένη παρίσταντο και ο κ. Σωτήρης Ελευθερίου.