Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 19:37

Δεν είμαι χθεσινός στα κοινά

ΑΤΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αντιδήμαρχος Βούλας  "Δεν είμαι χθεσινός στα κοινά"

Συνέντευξη στον ΣΤΕΛΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ

- Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά του δημάρχου όσο και από αυτήν των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, μόλις ανακοινώσατε την πρόθεση σας να ηγηθείτε του νέου δημοτικού συνδυασμού "Νέα Γενιά";

"Κατ' αρχάς νομίζω ότι, σαν κάτι νέο και φρέσκο, η πρωτοβουλία για την ίδρυση της 'Νέας Γενιάς έχει χαιρετιστεί κυρίως από τους κατοίκου της περιοχής και τους δημότε5. Από κει και πέρα, η σχέση μου -και η συνεργασία μου- με το δήμαρχο συνεχίζει να είναι άριστη. Μου ευχήθηκε μάλιστα και καλή επιτυχία στη διαδικασία αυτή. Όσον αφορά τώρα τους 12 υπόλοιποι δημοτικούς συμβούλου της πλειοψηφίας, οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά θα με ενδιέφερε να είναι υποψήφιοι μαζί μου την επόμενη μέρα, έχουν ήδη χαιρετήσει την όλη διαδικασία, θα μου επιτρέψετε όμως σε αυτή τη φάση να μην πω περισσότερα για το θέμα αυτό".

- Για πόσο καιρό πριν την ανακοίνωση, σκεφτόσασταν την ίδρυση του νέου συνδυασμού;

"Την τελευταία διετία ήταν πάντα μέσα στις προ-Θέσεις και στα πλάνα μου. Έχει γίνει αρκετή δουλειά μέχρι σήμερα στο οργανωτικό πεδίο. Είμαστε όμως 20-21 μήνες πριν τις εκλογές και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μα5".

- Το χρονικό σημείο που επιλέξατε να ανακοινώσετε την πρόθεση σας (σ.σ. 27 Φεβρουαρίου), να είστε υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές ήταν τυχαίο ή το επιλέξατε για "στρατηγικούς" λόγους;

"Πρώτα απ' όλα θέλω να πώ ότι δεν είμαι 'χθεσινός' στα κοινά, καθώς αυτή τη στιγμή διανύω την τρίτη θητεία μου ως δημοτικός σύμβουλος, ενώ έχω ήδη στην πλάτη μου μια τετραετία σαν αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Διανύω επίσης τον τρίτο χρόνο σαν αντιδήμαρχος διοίκησης και οικονομικών, και αναπληρωτής του δημάρχου. Επίσης, εκτός από την εμπειρία, έχω και τη γνώση (σε επίπεδο μόρφωσης και σπουδών), πάνω στη δημόσια διοίκηση, την οργάνωση και την οικονομία. Κάτω από αυτό το πρίσμα, και βλέποντας πλέον ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στα δημοτικά πράγματα, πιστεύω ότι θα πρέπει να βάλουμε τη δημόσια μηχανή σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Να αγκαλιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα τεχνολογίας, ώστε να είμαστε πλέον σύγχρονοι με τους ανθρώπους οι οποίοι θα λειτουργήσουν μέσα στη δημόσια μηχανή (αλλά και η δημόσια μηχανή θα λειτουργήσει για αυτούς), και αναφέρομαι στους ανθρώπους της μέσης ηλικίας, οι οποίοι έχουν μια πολύ καλή σχέση με την τεχνολογία. Αυτό το κομμάτι -το οποίο για μας είναι κυρίαρχο- σε συνδυασμό πάντα και με την περιβαλλοντική ευαισθησία και επαγρύπνηση, είναι οι δύο πυλώνες οι οποίοι θα πρέπει να αποτελέσουν κυρίαρχο μήνυμα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Για το χρονικό σημείο της ανακοίνωσης τώρα, δύο μήνες πριν από μας, ο πρώην δήμαρχος κ. Αποστολάτος, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του. Και απ' τη στιγμή που έχουν ληφθεί οι αποφάσεις, δεν υπήρχε κανένας λόγος να καθυστερείς να ανακοινώσεις τη βούληση σου και να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι".

- Όπως αναφέρετε στη διακήρυξη των θέσεων σας, μέσα στις βασικές επιδιώξεις σας, είναι να εκμεταλλευτεί ο δήμος Βούλας στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες. Μήπως ήδη έχετε σκεφτεί σε ποιο μοντέλο εφαρμογής τους θα προχωρούσατε αν εκλεγείτε ο επόμενος δήμαρχος της πόλης;

"Το μοντέλο το οποίο έχουμε σκεφτεί να εφαρμόσουμε, είναι αυτό που επιχειρώ να κάνω πράξη ως αντιδήμαρχος εδώ και 2 χρόνια. Έχουνε γίνει πάρα πολλές εφαρμογές και καινοτομίες σε επίπεδο ψηφιακής σύγκλισης, και ακόμα και τώρα συνεχίζουμε πολύ καινοτόμα προγράμματα.

Πρόσφατα μάλιστα, εισηγήθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο -και ψηφίστηκε ομόφωνα- τη συμμετοχή του δήμου σε ένα μέτρο της 'Κοινωνίας της Πληροφορίας", που έχει να κάνει με τη ψηφιακή - ηλεκτρονική δασοπροστασία και πυρασφάλεια, με ειδικές θερμικές κάμερες και ασύρματα δίκτυα.

Να αναφέρω λοιπόν, και πάντα σε ότι αφορά τον τομέα ευθύνης μου, ότι ο δήμος μας έγινε πρωτοπόρος στον χώρο των ΟΤΑ, αφού αξιοποίησε τις ευκαιρίες που έδωσε η 'Κοινωνία της Πληροφορίας1. Απέκτησε πλήρως οργανωμένη διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας ο δημότης μπορεί να κάνει όσα και στο χώρο του δημαρχείου (ή των υπηρεσιών) από το σπίτι του, ακόμα και πληρωμές. Όλα τα δημοτικά κτίρια συνδέθηκαν με ασύρματο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων για φωνή και δεδομένα και εγκαταστάθηκε διαδικτυακή ψηφιακή τηλεφωνία.

Εγκαταστάθηκαν στο δήμο -σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο- ένας ψηφιακός σεισμογράφος και τέσσερις επιταγχυσιογράφοι που συνδέθηκαν ασύρματα στο εθνικό δίκτυο, καθώς και 2 ψηφιακοί μετρολογικοί σταθμοί. Τοποθετήθηκαν δύο μεγάλοι ηλεκτρονικοί πίνακες ενημέρωσης πολιτών σε κεντρικά σημεία της πόλης που ελέγχονται ασύρματα από το δημαρχείο.

Ο δήμος απέκτησε ακόμα νέες ηλεκτρονικές υποδομές, που δεν διαθέτουν ούτε ηλεκτρονικές εταιρείες κύρους. Από τις 1ς Μαρτίου -σε πρώτη φάση- η κεντρική πλατεία Ιμίων και η πλατεία της κάτω Βούλας θα έχουν ελεύθερο ασύρματο δίκτυο για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ενοποιήθηκαν, εκσυγχρονίστηκαν και επεκτάθηκαν τα λογισμικά συστήματα του δήμου με την εισαγωγή νέων συστημάτων όπωςς Μηχανοργάνωσης αποθήκης και συντήρησης οχημάτων, και εκπαιδεύτηκε το προσωπικό κάνοντας τη λειτουργία του δήμου πιο αποτελεσματική. Τέλος να τονίζω ότι σε όλα τα παραπάνω, η συμβολή τόσο των συνεργατών μου όσο και του δημάρχου ήταν αμέριστη. Και συνεχίζουμε".

Επίσης, κάνετε λόγο για "συντηρητικές παθογένειες και αγκυλώσεις" των Δημοτικών Αρχών, οι οποίες διοικούσαν το δήμο την προηγούμενη 30ετία. θέλετε να μας πείτε σε ποιους τομείς εντοπίσατε αυτά τα στοιχεία; "Αυτές οι παθογένειες και αγκυλώσεις έχουν να κάνουν με μια συντηρητική διαχείριση των θεμάτων και μια ατολμία στις λύσεις. Μία χαλαρή διεκδίκηση και όχι μια διεκδίκηση ουσίας. Έχουμε αντιμετωπίσει συγκεκριμένα, τα θέματα που άπτονται της παραλίας και τις εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης με μια θετική ουδετερότητα. Η άποψη η δικιά μου είναι ότι έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε πιο καθολικά, πιο κάθετα, πιο διεκδικητικά, πιο αποφασιστικά. Είναι λάθος για παράδειγμα το ότι η Βούλα σήμερα δεν έχει -με απόφαση του ΣτΕ- Γενικό Πολεοδομικό, και δεν έχουμε κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να το ξαναφτιάξουμε. Νομίζω ότι χρειαζόμασταν μεγαλύτερη ταχύτητα και δυναμισμό".

Ποια από τα σημερινά προβλήματα της Βούλας θα βάζατε στην κορυφή της ατζέντας σας, στην περίπτωση που εκλεγόσασταν δήμαρχος σας επόμενες εκλογές;

"Για μένα πολύ κεντρικό είναι το θέμα της παραλίας, και ιδιαίτερα της Β' πλαζ. Πολύ σημαντικά θέματα είναι επίσης ο καθορισμός του ΓΠΣ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα, να εντάξουμε περιοχές στο σχέδιο, και να μπορέσουμε να πάρουμε κομμάτια είτε για δημοτική, είτε για αθλητική, είτε για κοινόχρηστη και κοινωφελή δραστηριότητα. Είναι επίσης τα θέματα τα οποία άπτονται στο περιβάλλον. Να προχωρήσουμε δηλαδή σε εφαρμογές προχωρημένης ανακύκλωσης, σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, σε πολιτικές παραγωγής φιλικής ενεργείας και μετατροπής του στόλου των οχημάτων σε φυσικό αέριο ή ακόμα και ηλεκτρική ενεργεία. Αυτά τα τρία πράγματα είναι για μας τα σημαντικά, και βέβαια όλο το πλαίσιο αυτό έχει να κάνει με τη νέα ηλεκτρονική διακυβέρνηση που απαιτείται".

ΑΤΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
Παρασκευή 3 Απριλίου 2009