Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 19:37

Απάντηση στο Μέλλον ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ

ΝΕΑ ΤΩΝ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ   ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

Απάντηση στο Μέλλον
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ

Υποψήφιος Δήμαρχος Βούλας

Συνέντευξη στον Δ/ντή Σύνταξης Γιάννη Χαμπάκη

Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την πρώτη συνέντευξη στην εφημερίδα μας του υποψηφίου Δήμαρχου Βούλας Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και διαπιστώσαμε τον ενθουσιασμό το πάθος αλλά και την φλόγα της νιότης του να κάνει πράξη το όραμα του για την πόλη της Βούλας και να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών του.

- Κύριε Κωνσταντέλλο, διαβάζοντας κανείς προσεκτικά το Βιογραφικό σας και παρατηρώντας τη μέχρι σήμερα αξιόλογη πορεία σας, διερωτάται πώς τα καταφέρατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να είσαστε άριστος οικογενειάρχης, καταξιωμένος στο χώρο δουλειάς σας πιλότος, αναγνωρισμένος συνδικαλιστής, λαμπρός επιστήμονας, χαρισματικός γνώστης των νέων τεχνολογιών και καταξιωμένος στη συνείδηση των Βου-λιωτών πολιτικός.

Κατ'αρχήν. σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όμως, ο χρόνος δεν ήταν και τόσο σύντομος, όλα αυτά είναι καρπός ενός αγώνα εικοσαετίας και πλέον. Αν τα κατάφερα, όπως πιστεύετε, αυτό οφείλεται σε τρεις κατά τη γνώμη μου παράγοντες: 1) Εργατικότητα. Δεν επαναπαύομαι ποτέ αν δεν φτάσω στο στόχο. 2] Συνέπεια. Φρόντιζα πάντα να υπάρχει συμφωνία των λόγων και των έργων μου. Αντιπαθώ από χαρακτήρα τις γενικολογίες και τις ανεδαφικές υποσχέσεις. Και 3) Νεωτερισμός-Καινοτο-μία. Η τεχνολογία η καινοτομία και γενικότερα η εποχή τρέχει με άλματα και, γι'αυτό, πιστεύω ακράδαντα ότι όποιος ηγείται μιας προσπάθειας, σε οποιοδήποτε χώρο. πρέπει σήμερα να έχει ανοιχτό μυαλό σε ό,τι το καινούργιο.

-Είναι σε όλους γνωστό, και κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει την πετυχημένη Θητεία σας τα τελευταία δύο χρόνια στη θέση του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών. Μπορείτε επιγραμματικά να μας περιγράφετε τις καινούριες καινοτομίες που φέρατε στο Δήμο, αποκομίζοντας το δημόσιο έπαινο του Δημάρχου κ. Μάντεση;

Επιγραμματικά αναφέρω ότι η προσπάθεια μου επικεντρώθηκε σε τρείς τομείς, την Βελτίωση των οικονομικών του Δήμου και την εξασφάλιση Εθνικών ή Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, την υλοποίηση έργων νέων τεχνολογιών, προς διευκόλυνση του πολίτη αλλά και των εργαζομένων του Δήμου, και παρεμβάσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της καλαισθησίας της περιοχής. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω πιο λεπτομερώς, ως επιτεύγματα δικά μου αλλά και των συνεργατών μου στο Δήμο, την αύξηση των τακτικών εσόδων κατά 13% περίπου, την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων 2.5 εκατ.β, τη Βελτίωση κατά 30% του χρόνου απόκρισης των Υπηρεσιών, την οργάνωση της νεοσύστατης Δημοτικής Αστυνομίας, την καθιέρωση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, την απόκτηση πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας (Α&Β τύπου) από την Περιφέρεια, την αξιοποίηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας με την απόκτηση πλήρως ολοκληρωμένης διαδικτυακής πύλης (που επιτρέπει στο δημότη να κάνει όσα μπορεί να κάνει στο χώρο του Δημαρχείου ή των Υπηρεσιών από το σπίτι του. ακόμα και πληρωμές), την τοποθέτηση στο κέντρο δύο μεγάλων ηλεκτρονικών πινάκων ενημέρωσης των πολιτών, την ενοποίηση και εκσυγχρονισμό των λογισμικών συστημάτων του Δήμου και, τέλος, την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης με την καθαίρεση των γιγαντιαίων διαφημιστικών πινακίδων και άλλες παρεμβάσεις.

-Η «Νέα Γενιά» πότε πήρε την απόφαση να διεκδικήσει τη σκυτάλη;

"Η Βούλα χρειάζεται μια "απάντηση στο μέλλον" και είναι πρόδηλο ότι αυτή δεν μπορεί να την αναζητήσει στο παρελθόν.

Μα φυσικά όταν ωρίμασε ο χρόνος, θεωρήσαμε, και όχι άδικα, ότι η λήξη της δωδεκαετίας Μάντεση θα αποτελέσει ένα κομβικό ορόσημο για την πορεία της πόλης μας. Συνειδητοποιήσαμε ότι, ύστερα από την 30ετία των παραδοσιακών παλαιών σχηματισμών, αν η Βούλα μείνει στο ίδιο στυλ διοίκησης, θα καταδικαστεί σε παρακμή και αποτελμάτωση. Οι καιροί τρέχουν αλματωδώς και αυτό που λέμε εκσυγχρονισμός είναι πια μονόδρομος για να πάμε μπροστά. Η Βούλα χρειάζεται μια "απάντηση στο μέλλον" και είναι πρόδηλο ότι αυτή δεν μπορεί να την αναζητήσει στο παρελθόν.

- Ποιες οι διαφοροποιήσεις της Νέας Γενιάς από την παλιά; Οι βασικές είναι δύο: 1) Είναι εξοικειωμένη στις μοντέρνες

ιδέες και τεχνικές. Και 2) Είναι αμόλυντη από τις προκαταλήψεις και αντιθέσεις του παρελθόντος, που δυστυχώς χωρίζουν με άβυσσο πια μεταξύ τους τις διάφορες "φατρίες" των παλαιών τοπικών παραγόντων και αποτρέπουν κάθε απόπειρα συνεννόησης. Εμείς φιλοδοξούμε να γυρίσουμε σελίδα για τη Βούλα και. στο νέο κεφάλαιο που αρχίζει, να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλό της πόλης μας, με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό της και όχι τις αντεκδικήσεις και τα μικροσυμφέροντα. Στεκόμαστε μακριά από αυτά και δεν θα αφήσουμε να μας αγγίξουν.

-Γι θα πρέπει να περιμένουμε στη σύνθεση των στελεχών του νέου συνδυασμού σας αλλά και τι είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά στη διακήρυξη των αρχών και των προγραμματικών σας δηλώσεων-,

Για τη σύνθεση έχω ήδη δεσμευθεί ότι θα παντρέψουμε αρμονικά τη νέα με την παλιά φρουρά, ώστε οι νέοι να φέρουν τη φρεσκάδα που ζητάει εναγωνίως η Βούλα και οι παλιοί να συνεισφέρουν την πείρα τους και την εγγύηση της ομαλής συνέχειας που χρειάζεται. Σεβόμαστε την προσφορά και τη δυνατότητα συνεισφοράς των παλαιοτέρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα το κάνουν για να Βοηθήσουν και όχι να μας καπελώσουν ή να μας εμπλέξουν στις παλαιές διαφορές τους. Αυτές δεν μας αφορούν και. οπωσδήποτε, δεν ενδιαφέρουν τους πολλούς, που αγωνιούν για μια πιο όμορφη και λειτουργική πόλη. αντάξια των προσδοκιών τους.

-θα θέλαμε να μας αναφέρετε τις τρεις πρώτες βασικές σας προτεραιότητες.

Αυτές τις έχω ήδη ξεκαθαρίσει επιγραμματικά: 1) Εκσυγχρονισμός του Δήμου, με προσαρμογή του στα νέα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με στόχο να έχουμε έναν οργανισμό σύγχρονο, γρήγορο, αποδοτικό και, κυρίως, φιλικό προς τους δημότες του. 2) Επιθετικός σχεδιασμός με ρεαλισμό στον τομέα των υπηρεσιών (καθαριότητας, φωτισμού, πρασίνου κλπ.) και των έργων, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε μια επαναστατική εξόρμηση με προγραμματισμένα έργα μακράς πνοής, που από την αρχή θα είναι εγγυημένη η απόδοση τους και η εξασφάλιση χρηματοδότησης του. 3) Στρατηγικός σχεδιασμός του οράματος μας για την πόλη του μέλλοντος που θέλουμε (πολεοδομικά, οικονομικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά), ώστε να έχουμε στέρεο πλαίσιο (μπούσουλα) στις επιμέρους επιλογές μας και όλα τα προγράμματα και έργα να εναρμονίζονται μεταξύ τους και να τείνουν συντονισμένα στην ίδια κατεύθυνση και 4) Δημοκρατικό άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, ώστε οι μαζικοί φορείς, ο τοπικός τύπος, οι ενεργές κοινωνικές ομάδες και οι επιστήμονες της πόλης μας να νιώσουν τη νέα εξόρμηση ως ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ υπόθεση και να συμμετάσχουν ενεργά στο "μελίσσι εργασίας" που θα οικοδομήσει τη νέα Βούλα. Δεν πιστεύω στην πολιτική των κλειστών δωματίων και των "πεφωτισμένων" Αρχόντων. Όποιος σύγχρονος ηγέτης κρατιέται μακριά απ' το λαό και τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου, έχει ως μοίρα του τη μοναξιά και τη χρεοκοπία.

-Ποιες οι σχέσεις σας με τους άλλους μέχρι στιγμής υποψήφιους του χώρου;

Τους εκτιμώ όλους αναμφίβολα. Πρόσφεραν πολλά επί πολλά χρόνια. Μας χωρίζει όμως αυτό που τόνισα στην προηγούμενη απάντηση μου: Το στυλ των κλειστών δωματίων και των "πεφωτισμένων" Αρχόντων που τους συνοδεύει από το παρελθόν, σε συνδυασμό με την εμφανή κόπωση τους (ρουτίνα πια γι' αυτούς), είναι η ειδοποιός διαφορά μας. που κατέστησε και απαγορευτική κάθε σκέψη περαιτέρω συμπόρευσής μας. Η Βούλα θα κληθεί μοιραία να διαλέξει ανάμεσα στο καινούργιο και το απηρχαιωμένο. Το πάντρεμα αυτών των δύο αντίθετων τάσεων είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, όπως φαίνεται ήδη από τη συνεργασία της κας Τσιριγώτη με τον κ. Αποστολάτο αλλά και με αντίστοιχες τελματωμένες εξ'αρχής προσπάθειες εξωραϊσμού της εικόνας σχημάτων που παρακολουθούμε να προσπαθούν να δημιουργηθούν . Εμείς διαλέξαμε τον καθαρό και τολμηρό δρόμο, που είναι όμως και μονόδρομος προς τον εκσυγχρονισμό. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε σε πολιτισμένο επίπεδο την εκλογική αντιπαράθεση, με διάλογο σε θέσεις και προγράμματα και με αποστασιοποίηση από προσωπικές αναφορές και κατηγόριες.

-Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά οι Βουλιώτες θα βάλουν τον πήχη πολύ ψηλότερα. Νομίζετε ότι έχετε τα προσόντα να τον υπερπηδήσετε;

Εγώ και οι συνεργάτες μου πιστεύουμε ότι διαθέτουμε τα προσόντα, αλλά και την όρεξη και τη σταθερή θέληση, να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και την πεπατημένη και να πρωτοπορήσουμε. Γι' αυτό και αποδεχόμαστε την πρόκληση και επιχαίρουμε για το ανέβασμα του πήχη. Για τα προσόντα θα απαντήσω με ένα γνωμικό που με γοητεύει από την εφηβεία μου: "Για να γνωρίσεις νέους ωκεανούς, πρέπει να μην φοβάσαι να απομακρυνθείς από την ακτή"! Χρειάζεται τόλμη και ρήξη με τη συντήρηση και αυτό θα κάνουμε.

- Κλείνοντας, θα ήθελα να μας περιγράψετε το όραμα σας για την πόλη σας, στέλνοντας ένα μήνυμα στον Βουλιώτικο λαό.

Δεν θα μπω αυτή την ώρα σε λεπτομέρειες. Σας εξέθεσα προηγουμένως το Βασικό τρίπτυχο (προτεραιότητες) και. αναλυτικότερα, θα παρουσιαστούν όλοι οι σχεδιασμοί (στρατηγικός σχεδιασμός και ειδικά σχέδια) στην εναρκτήρια ημερίδα του Συνδυσμού και στο Πρόγραμμα του. Ζητάμε λίγο την υπομονή σας και υποσχόμαστε μόνο ένα πράγμα: Τίποτα δεν θα είναι συνηθισμένο και μίζερο, θα πρόκειται για τομές μακράς πνοής και, κυρίως, γενικής αποδοχής, με ανοιχτή και δημοκρατική επεξεργασία. Πάντως, όπως είπα και σε προηγούμενη συνέντευξη μου, θέλουμε ένα Δήμο σύγχρονο, που να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και των Ευρωπαϊκών διαδικασιών, φιλικό προς τους δημότες, που να συζητάει μαζί τους τα προβλήματα τους (συνοικιακά και ατομικά), και πιεστικό και διεκδικητικό απέναντι στους Υπουργούς και τις δημόσιες υπηρεσίες, που χωρίς πίεση δεν χαρίζουν τίποτα (συνήθως περιπαίζουν την Αυτοδιοίκηση και την αγνοούν). Και φυσικά, θέλουμε μια πόλη που δεν θα της λείπουν τα αυτονόητα απαιτούμενα, όπως το κολυμβητήριο, το λιμενικό καταφύγιο (μαρίνα μικρών σκαφών), ένας θερινός κινηματογράφος, το γηροκομείο, η δημοτική συγκοινωνία, ο ξεκάθαρος και αυστηρός πολεοδομικός σχεδιασμός, οι ελκυστικοί χώροι συγκέντρωσης της νεολαίας, η νυκτερινή φύλαξη των συνοικιών και η ασφάλεια των δημοτών (άκρως επίκαιρο και αναγκαίο τελευταία) και άλλα πολλά, που λείπουν από τη Βούλα και ζητά εναγωνίως ο κόσμος της.

- Γνωρίζουμε ότι μάλλον και φέτος θα έχετε την τψή να κυβερνήσετε την επίσημη πτήση που θα μεταφέρει το Αναστάσιμο Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το Μεγάλο Σάββατο όπως κάνατε πέρσι. Μήπως υπάρχει κάποια σημειολογία με το τι θα μπορούσε να φέρει στην Βούλα η ανάδειξη σας στην θέση του Δημάρχου"

Πράγματι είναι μεγάλη τιμή για μένα. Η εμπειρία είναι μοναδική και προτρέπω όσους μπορούν να φροντίσουν να την Βιώσουν δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να υπάρχει συσχετισμός με τα δημοτικά δρώμενα. Η Βούλα και τα δημοτικά της πράγματα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου και θα φροντίσω να το τιμήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

- Σας ευχαριστούμε, κύριε Κωνσταντέλλο και ευχόμαστε οι προσδοκίες σας να συμπλεύσουν με τις προσδοκίες του Βου-λιώτικου Λαού ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να πλοηγήσετε το σκάφος της πόλης στους δρόμους του εκσυγχρονισμού, της ανάπτυξης και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων.

Κι εγώ σας ευχαριστώ και σας διαβεβαιώνω ότι το "καμπανάκι" χτύπησε. Η συντήρηση και ο αναχρονισμός συνταξιοδοτούνται. Η Βούλα του Αύριο είναι ενόψει. Η κίνηση μας είναι η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! Ευκαιρία για μας να το τολμήσουμε. Πρόκληση για το λαό της πόλης μας -και πρόσκληση- να μας δοκιμάσει. Δεν θα τον διαψεύσουμε!

 

ΝΕΑ ΤΩΝ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ