Τρίτη, 13 Μαϊος 2014 18:17

2014_05_16_ Ομιλία στη Βάρη

Τρίτη, 13 Μαϊος 2014 18:15

2014_05_15 Ομιλία στη Βούλα

Αγαπητοί μου συνδημότες,
Φίλες και φίλοι Βουλιώτες,
Είμαστε στην τελική ευθεία. Αυτός ο όμορφος, αλλά και ανηφορικός, αγώνας φτάνει στο τέλος του. Σε τρεις ημέρες, θα απαλλαγούμε από μια αυθαίρετη και αυταρχική Δημοτική αρχή που ζήσαμε για μια σχεδόν τετραετία.
Ο αγώνας αυτός δεν ήταν εύκολος. Η ανάμειξη στην αναμέτρηση έξι συνδυασμών και άνω των τετρακοσίων υποψηφίων έτεινε να δημιουργήσει σύγχυση. Όμως, μέσα από αυτή την προσωρινή «Βαβέλ», με τη σοβαρότητά μας και την αγάπη σας, ο συνδυασμός μας τελικά ξεχώρισε. Σε όλες τις μετρήσεις τους τελευταίους μήνες, προηγείται σταθερά με καθαρή διαφορά από τους άλλους πέντε συνδυασμούς. Και είμαστε βέβαιοι ότι από μεθαύριο, θα είμαστε, με τη θέληση των συνδημοτών μας με την δική σας θέληση, η νέα δημοτική αρχή της πενταετίας 2014-2019, που θα γυρίσει οριστικά τη σελίδα προς το αύριο και προς το μέλλον.
Στην προσπάθειά μας αυτή, δεχτήκαμε πολλές μικροπρεπείς προκλήσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση, τα οποία αντιμετωπίσαμε προσπερνώντας τα με ανωτερότητα, αφήνοντας εσάς να τα απαντήσετε με την αυστηρή κρίση και οξυδέρκειά σας.
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή υπό τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα ατύχησε να πέσει στα χέρια του κ. Πανά του οποίου ο αυταρχικός και αλλοπρόσαλλος τρόπος Διοίκησης διέλυσε το συνδυασμό της πλειοψηφίας και στην ουσία διέλυσε τον ίδιο το Δήμο, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του βασικού κορμού του συνδυασμού του.
Έρχεται λοιπόν σήμερα ο αποτυχημένος αυτός κύριος με θράσος μπροστά στους πολίτες να τους υποσχεθεί ότι θα αναβαθμίσει την πόλη, θα την πρασινίσει, θα την οργανώσει και θα την κάνει πρότυπο για την χώρα. Αυτός είναι που θα μας σώσει από την τσιμεντοποίηση!!!
Εμείς προφυλάξαμε επί δεκαετίες με νύχια και με δόντια από την τάση εμπορευματοποίησης, εμείς χτίσαμε και διατηρήσαμε αυτή την κηπούπολη, και εμείς θα την προασπίσουμε σθεναρά.
Επειδή, φίλες και φίλοι, αυτή είναι η κεντρική ομιλία αυτής της προεκλογικής περιόδου -στην ωραία Βούλα μας, στην έδρα του δήμου μας- δεν πρόκειται να τη χαλαλίσω στους ψευδολόγους και στους υποκριτές. Θέλω να την αφιερώσω σ΄ εσάς - σ΄ εμάς και στο θετικό έργο που σκοπεύουμε να πραγματώσουμε σ΄ αυτή την κρίσιμη πενταετία εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που ο λαός της πόλης θα μας εμπιστευθεί τις τύχες του «μεγάλου του σπιτιού», δηλαδή του δήμου του. Θα κάνω μόνο μια μικρή αναφορά στην ομιλία μου στη Βουλιαγμένη, όπου επεσήμανα ξεκάθαρα, ότι αυτή πόλη, ολόκληρη η πόλη, αναγνωρίζει ως πιλοτικό δείγμα και βιτρίνα της ωραίας μας κηπούπολης τη Βουλιαγμένη, μίλησα για το διαμάντι πάνω στο δαχτυλίδι και ιδίως το Λαιμό της Βουλιαγμένης και τη λίμνη της. Για όλους εμάς, ανεξάρτητα ποια είναι η συνοικία που ζούμε, η Βουλιαγμένη είναι το καμάρι μας και ο κρυφός έρωτάς μας. Δεν πουλάμε όμως στην πολιτική αγορά τη Βουλιαγμένη, όπως το έκαναν αυτοί, υποσχόμενοι στους άλλους ότι θα τους κάνουν Βουλιαγμένη και τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να κατεβάσουν και τη Βουλιαγμένη στο επίπεδο των δήθεν υποβαθμισμένων κομματιών του δήμου που περιφρονούσαν. Ένας απλός περίπατος στα ενδότερα της Βουλιαγμένης, με τους όγκους των σκουπιδιών και τα εμφανή σημάδια εγκατάλειψης, θα σας πείσει.
Τη Βουλιαγμένη, φίλοι μου, την έκαναν αυτό που είναι, πρώτα-πρώτα ο Θεός και η Φύση και, στη συνέχεια, οι ιστορικοί της δήμαρχοι Πατρίκιος Καραγεώργος και Γρηγόρης Κασιδόκωστας. Όχι φυσικά ο κ. Πανάς και η ανεπάγγελτη ομαδούλα του, που κοίταζαν απλώς πώς να επωφεληθούν και να υπάρξουν επαγγελματικά, πουλώντας αυτή την απαράμιλλη ομορφιά με ευκαιριακές business.
Αλλά, πέρα από τη Βουλιαγμένη, που τους γυρίζει πια και αυτή την πλάτη, θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους Βουλιώτες αλλά και στους Βαριώτες και Βαρκιζιώτες με την ερώτηση: Πόσοι από σας γνωρίζετε αυτό που είπε επίσημα ο κ. Πανάς στο δημοτικό συμβούλιο «Δεν μπορείτε εσείς οι Βουλιώτες να χωνέψετε ότι οι πέντε χιλιάδες της Βουλιαγμένης καπελώσαμε τις πενήντα χιλιάδες και σας διοικούμε»! Έτσι ακριβώς αντιλαμβάνεται ο κ. Πανάς την συνένωση των τριών Δήμων μας.
Ήρθε η ώρα φίλες και φίλοι η κυρία Λάτση και η παρέα της να λάβουν από τους «ιθαγενείς» Δημότες την πρέπουσα απάντηση.
Αγαπητοί μου συνδημότες
Αυτές τις μέρες στείλαμε στα σπίτια σας το αναλυτικό πρόγραμμα μας. Καταθέσαμε στην κρίση σας αναλυτικά και εγγράφως τα σχέδια μας για την πόλη. Το πρόγραμμα αυτό συντάχθηκε από την ομάδα μας μετά από εκτενή διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με εσάς. Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας για όλα τα θέματα της πόλης και οι ομάδες αυτές προσπάθησαν να καταγράψουν, μέσα από το διάλογο, τα πραγματικά αιτήματα σας, το αληθινά προβλήματα. Το πρόγραμμα μας το γράψατε εσείς, όχι κάποιο ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι που κυκλοφορούν στην αγορά και πουλάνε προεκλογικά προγράμματα φασόν.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή, εντοπίσαμε όσα λύνονται άμεσα, τα αυτονόητα. Μπορούμε άμεσα να ασχοληθούμε σοβαρά με την καθαριότητα, με εμφανή αποτελέσματα. Μπορούμε άμεσα να κλείσουμε τις λακκούβες στους δρόμους, να συντηρήσουμε τα σχολεία και τους αθλητικούς μας χώρους, να αλλάξουμε τις καμένες λάμπες στο δημοτικό φωτισμό. Αυτά δεν χρειάζεται καν να τα αναφέρουμε, τα θεωρούμε υποχρέωση μας. Όποιος δεν μπορεί να τα κάνει αυτά είναι απλώς ανίκανος.
Εμείς δεν ζητάμε τη ψήφο σας υποσχόμενοι ότι θα κάνουμε τα αυτονόητα. Ζητάμε να μας στηρίξετε, να μας εμπιστευτείτε, για να φτιάξουμε μαζί την πόλη που ονειρευόμαστε. Να δημιουργήσουμε μια πόλη για να ζούμε εμείς σήμερα, και τα παιδιά μας αύριο.
Ξεκινάμε λοιπόν με τη διατήρηση του μοναδικού χαρακτήρα της κηπούπολης που απολαμβάνουμε σήμερα. Όταν όμως λέμε κηπούπολη δεν εννοούμε να φυτεύουμε εποχιακά λουλούδια και να ποτίζουμε το γκαζόν. Στην κηπούπολη μας αναδεικνύουμε το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες μας, τα δάση μας και το βουνό μας. Τα καλλωπίζουμε να τα παραδίνουμε ελεύθερα στους δημότες αυτής της πόλης.
Δημιουργούμε στην πόλη υποδομές και χώρους αθλητισμού, μαζικού και συλλογικού. Τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας, μας κάνουν συνέχεια υπερήφανους. Έχουμε ανάμεσα ομάδες που πρωταγωνιστούν σε εθνικά πρωταθλήματα, τα κορίτσια του Πρωτέα Βούλας, οι ποδοσφαιριστές του Αστέρα Βάρης, οι ομάδες και οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης. Όλες οι επιτυχίες των ομάδων αυτών γίνονται καθ’ υπέρβαση, αφού στηρίζονται στον πατριωτισμό κάποιων λίγων υγειών παραγόντων που δίνουν από το υστέρημά τους σε χρόνο και χρήμα για να κρατήσουν τα παιδιά της πόλης μας μέσα στα γήπεδα. Έχουμε σκοπό να σταθούμε στο πλευρό όλων των αθλητικών σωματείων της πόλης, να συντηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, και να δημιουργήσουν νέες που τόσο χρειάζεται η πόλη μας.
Πρέπει ως Δημοτική Αρχή να ασχοληθούμε άμεσα με τα σχολεία της πόλης μας. Κατά την προεκλογική περίοδο καλέσαμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε διάλογο και ομολογώ πως η εικόνα εγκατάλειψης που εισπράξαμε από το σύνολο των σχολείων της πόλης ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Καταγράφουμε λοιπόν άμεσα όλα τα προβλήματα των σχολικών εγκαταστάσεων της πόλης, και ξεκινάμε όποιες ενέργειες χρειάζονται προκειμένου από αυτό το Σεπτέμβριο τα παιδιά μας να τα περιμένει ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον στα σχολεία τους. Παράλληλα ξεκινάμε άμεσα ενέργειες για τη δημιουργία του 3ου Γυμνασίου Λυκείου Βούλας.
Συνδυάζουμε το ασύγκριτο φυσικό κάλλος της πόλης μας με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία σε συνδυασμό με τη νέα ονομασία του Δήμου μας, η οποία θα βγει από εσάς μέσα από διάλογο, και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο εξωστρέφειας κάνοντας όλη την υφήλιο να μιλάει για εμάς.
Αξιοποιούμε τον πακτωλό χρημάτων που υπάρχουν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκεί να πάει κάποιος με σοβαρές προτάσεις να τα διεκδικήσει, και δημιουργούμε υποδομές όπως την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας της Βούλας, τη βύθιση της παραλιακής λεωφόρου σε τρία σημεία ώστε να ενωθεί ο αστικός ιστός με την παραλία, τη δημιουργία δρόμων, πεζοδρομίων και αποχέτευση σε κάθε σπίτι της πόλης μας και πολλά ακόμα.
Αγαπητοί μου συμπολίτες μπορώ να μιλάω ώρες και να σας καταθέτω τα σχέδια και τα όνειρά μου για την πόλη μας. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο μ’ αυτό, το έχουμε αναλύσει άλλωστε στο πρόγραμμα μας. Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι θα είμαστε συνέχεια δίπλα σας, οι πόρτες μας θα είναι πάντα ανοιχτές, και ότι όλοι μαζί θα φτιάξουμε την καλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Από την άλλη έχουμε τα ιλουστρασιόν έντυπα και προεκλογικά προγράμματα της ομάδας του κ. Πανά. Πολυτέλεια και χλιδή που δεν λέει τίποτα. Τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις ουδέτερων σχεδίων που δεν λένε τίποτα και μπορούν να προορίζονται για οποιοδήποτε σημείο του Δήμου μας αλλά και για οποιαδήποτε άλλη πόλη της Χώρας ή της υφηλίου. Απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού και τίποτα άλλο με στόχο και σκοπό να αμβλύνουν το θυμικό σας να σας εξαπατήσουν να σας δημιουργήσουν προσδοκίες και να σας υφαρπάξουν την ψήφο. Αλλά είναι πια αργά. Η πόλη και οι Δημότες, τους πήραν πλέον χαμπάρι. Η σωρεία ψεμάτων υπερβολών και υποσχέσεων πλέον πέφτει στο κενό και δεν φτάνει για να κρύψει ότι ο Δήμος μας δεν πήρε ούτε Ευρώ από τα 123 εκατομμύρια Ευρώ που μοίρασε η Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής στους Δήμους την περιοχής τα τελευταία 3,5 χρόνια γιατί η δημοτική αρχή δεν σχεδίασε και δεν ζήτησε τίποτα. Δεν μπορεί να κρύψει ότι ο γειτονικός Δήμος της Γλυφάδας πήρες νέες Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ 19,5 εκατομμύρια Ευρώ ενώ ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μόλις 2,8 εκατομμύρια.
Φίλες και φίλοι,
Οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να μας φορτώσουν ότι, μιλώντας για ανάπτυξη, σκεφτόμαστε ένα μοντέλο πόλης με επαγγελματικό οργασμό και μιλάνε για «τσιμεντοποίηση» και «γλυφαδοποίηση». Δεν υπάρχει τίποτα ανακριβέστερο!
Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, το πρώτο που ξεκαθαρίζουμε στο πρόγραμμά μας είναι ότι θέλουμε η πόλη μας (όλη η πόλη - και στις τρεις ενότητες) να συνεχίσει να είναι το ήσυχο και καταπράσινο προάστιο που γεννηθήκαμε ή επιλέξαμε για τόπο μας, που το ζούμε, το απολαμβάνουμε και το καμαρώνουμε. Δεν είναι απλά σχήμα λόγου ότι επιλέξαμε ως τίτλο του συνδυασμού μας το «ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ», σηματοδοτεί ξεκάθαρα την προτεραιότητά μας!
Το ποιοι θα είναι οι πολεοδομικοί και άλλοι κανόνες μας και οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν, ώστε να είναι η πόλη θωρακισμένη απέναντι στην υπερανάπτυξη, το περιγράφουμε αναλυτικά στο πρώτο-πρώτο κεφάλαιο του προγράμματός μας απλά και ξεκάθαρα.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι είμαστε εχθρικοί απέναντι στην ανάπτυξη. Το αντίθετο. Θα ήταν ανεύθυνο, όταν η οικονομία όλων μας χτυπιέται από την ύφεση και η ανεργία μαστίζει τους νέους μας, αναγκάζοντας τα παιδιά μας να ξενιτεύονται, μια δημοτική αρχή να θέλει την πόλη της «κλεισμένη σε σελοφάν». Θέλουμε την πόλη μας ζωντανή, αγαπάμε τους επαγγελματίες της (όσους τουλάχιστον μας φροντίζουν και μας εξυπηρετούν όλους χωρίς να ενοχλούν ή να βλάπτουν το περιβάλλον και την ηρεμία μας), στοχεύουμε στη σύμμετρη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, που θα κρατήσει τα παιδιά μας κοντά μας, και αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί ήδη για πολλούς συνανθρώπους μας σε ανθρωπιστική κρίση, που επιτάσσει να νοιαστούμε πρωτίστως γι αυτούς αυτή τη δύσκολη ώρα.
Μας νοιάζει όμως η μορφή της ανάπτυξης, που πρέπει να γίνεται μέσα στα πλαίσια και τις λογικές της κηπούπολης και του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης μας, που είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Γι΄αυτό, θεωρώ τουλάχιστον ως φαρισαϊσμό και υποκρισία, να μας ελέγχουν σ΄ αυτό, αυτοί ειδικά που πέραν των νυχτερινών κέντρων που λειτουργούν στην πόλη μας επί δεκαετίες, τελευταία λειτουργούν ως εκπρόσωποι μεγάλων συμφερόντων, όταν ξένοι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων για να αλώσουν εκ των έσω το δήμο μας μέσω των ιπποκόμων τους, ώστε να εξουδετερώσουν κάθε αντίσταση στους όποιους σχεδιασμούς υπερανάπτυξης έχουν για την περιοχή μας, με αποκλειστικό σκοπό φυσικά το κέρδος. Στο σπίτι του κρεμασμένου λοιπόν δεν μιλάνε για σκοινί!
Όλοι σας βλέπετε ιδίοις όμμασι με τι άνισα οικονομικά μέσα διεξάγουμε αυτό τον εκλογικό αγώνα και τους κρουνούς χρήματος που έχουν ανοίξει για να μπορέσουν να πνίξουν τη δική μας προσπάθεια και να αποπροσανατολίσουν τη δική σας κρίση, αγοράζοντας σχεδόν το σύνολο του τύπου και ότι πληροφορεί ή κινείται σ΄ αυτή την πόλη προσπαθώντας να μας φιμώσουν. Και διαισθάνεστε ασφαλώς, όπως κι εμείς, ότι, μετά το MALL και το Ελληνικό που έβαλαν χέρι, η βουλιμία τους έρχεται νοτιότερα, όπου περιμένουν τα περιζήτητα «φιλέτα» της δικής μας και της παραπέρα παραλίας του Σαρωνικού, όπως το Καβούρι, οι εκτάσεις της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη, η ανατολική παραλία της Βάρκιζας, η Φασκομηλιά, οι Αλυκές της Αναβύσσου κ.ά. Ας μη γελιόμαστε: Όλα αυτά είναι στο στόχαστρο του Ελβετικού Ομίλου που ρίχνει τώρα εκατομμύρια, για να στρώσει το δρόμο για τη μελλοντική του προέλαση πιθανόν σε βάρος της ποιότητας ζωής μας.
Εμείς, σε αυτή την άνιση και επίπονη μάχη που έχουμε ριχτεί, έχουμε ένα και μόνο ατού, αλλά πανίσχυρο! Τη δική σας συμπαράσταση και την διορατικότητα των δημοτών μας. Οι δημότες της Βούλας, της Βουλιαγμένης της Βάρης και της Βάρκιζας δεν είναι ιθαγενείς που ξεγελιούνται με χάντρες και καθρεφτάκια.
Λέμε καθαρά και ξάστερα ναι στις επενδύσεις στην περιοχή ναι στην ισόρροπη ανάπτυξή της με σεβασμό στην πόλη τον άνθρωπο και το περιβάλλον όχι όμως στην μετατροπή της περιοχής μας σε ένα απέραντο βαλκανικό Las Vegas.
Αναρωτιόμαστε και ρωτάμε και πάλι τον κ. Πανά που αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει. Οι θεατρικές του ενέργειες και οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που έκανε με τόση μαεστρία σχετικά με την πώληση του Αστέρα τι αποτέλεσμα είχαν; Τι ανταποδοτικά οφέλη οικονομικά κοινωνικά ή άλλα κατάφερε να εξασφαλίσει για την περιοχή και τους κατοίκους της; Τίποτα απολύτως τίποτα και χάθηκε μια ακόμα καλή ευκαιρία. Τόσο αμελή συμπεριφορά επέδειξε. Ο Διονύσης ο Χατζηδάκης ο Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου κατάφερε και άλλαξε το πρόσωπο της πόλης του με τα ανταποδοτικά που έλαβε από τους επενδυτές της μαρίνας του Φλοίσβου. Αυτός όμως διεκδίκησε ο κ. Πανάς τι έκανε;
Βουλιώτισσες, Βουλιώτες,
Αγαπημένοι μου συνδημότες και των τριών πρώην πόλεων του δήμου μας,
Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαι μόνος μου. Έχω συμπαραστάτες και αρωγούς 96 ωραίους ανθρώπους και σήμερα εδώ θα σας παρουσιάσω τους 50 συνεργάτες και φίλους μου από την Δημοτική ενότητα της Βούλας και τους καλώ να έρθουν κοντά μου
ΒΟΥΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αγαλιώτης Ιωάννης Συνταξιούχος Δημοσίου
Ανδριόπουλος Μιχάλης Πολιτικός Επιστήμων-Επιχειρηματίας
Αποστολόπουλος Αργύριος Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας
Αργυρός Ιωάννης Στέλεχος Επιχείρησης
Ασημακόπουλος Νικόλαος Επιχειρηματίας
Βαμβασάκης Δημοσθένης Επιχειρηματίας
Βέργος Παναγιώτης Επιχειρηματίας
Γεωργιάκος Δημήτριος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Γκολφινόπουλος Γεώργιος Ιατρός Ψυχίατρος
Γκούμα Άννα Ιδιωτικός Υπάλληλος
Δασκαλάκης Εμμανουήλ Οικονομολόγος
Δούμας Παναγιώτης Επιχειρηματίας
Καγεώργης Γρηγόριος Οικονομολόγος Επιχειρηματίας
Καραγιάν Ωσαννά (Νανά) Επιχειρηματίας
Κασιδόκωστας Παντελής Ξενοδόχος
Κοντομήτρος Χρήστος Συνταξιούχος
Κωνσταντινίδης Ιωάννης Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων
Λελάκης Εμμανουήλ Στέλεχος Επιχειρήσεων –Επιχειρηματίας
Λιμοντζόγλου Θεόδωρος (Άκης) Έμπορος
Μαλτέζος Δημήτριος Εκδότης
Μαρίνου Γεωργία-Αναστασία (Γίτσα) Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Νικηφοράκη Δήμητρα (Μίμα) Συνταξιούχος Λογίστρια
Νιτερόπουλος Ιωάννης Συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας
Παπαργυρίου Θεόδωρος Ιατρός Καρδιολόγος
Πρωτονοτάριος Δημήτριος Πολιτικός Μηχανικός
Ράπτης Μάρκος Επιχειρηματίας
Σπαγάκου Αγγελική Δικηγόρος
Στάθης Αντώνιος Επιχειρηματίας
Σταμπέλου Αικατερίνη Δημόσιες Σχέσεις
Σφήκα Βασιλική (Βίκυ) Ιδιωτικός Υπάλληλος
Σωτηρόπουλος Παναγιώτης Συνταξιούχος Επιχειρηματίας
Τσακμάκης Αθανάσιος (Σάκης) Eπιχειρηματίας
Τσιριγώτη Ηλέκτρα Αρχιτέκτων ΕΜΠ
Φατούρου Παρασκευή (Βίβιαν) Νομική Σύμβουλος-Τραπεζικό Στέλεχος
Φώτα Όλγα Δικηγόρος
Χανδράς Αλέξανδρος Αρχιτέκτων Μηχανικός
Χατζηστεφάνου Φιλάρετος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Ψαλλίδας Νικόλαος Γενικός Χειρουργός


ΒΟΥΛΑ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αμπελικάκη-Περράκη Βασιλική (Βίκυ) Φιλόλογος
Γεωργακοπούλου Ελπίδα Λογοθεραπεύτρια-Σύμβουλος γονέων παιδιών
Ζερβός Φίλιππος Κυβερνήτης Πολιτικής Αεροπορίας
Καρακίτσου-Σταματάκη Φανερωμένη (Στεφανία) Επιχειρηματίας
Καφετζόπουλος Νικόλαος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κική Ευσεβία (Έφη) Στέλεχος Επιχείρησης
Κορωναίος Παναγιώτης Δικηγόρος
Κοτρώτσου Ουρανία (Ράνια) Οικονομολόγος
Κουρεντζή Αναστασία (Νατάσα) Δικηγόρος
Μπολτσή Παναγιώτα (Γιώτα) Δικηγόρος
Ραγκούσης Θεόδωρος Μάγειρας
Στεργιόπουλος Δημήτριος Τομεάρχης ΕΛΤΑ
Η πόλη που μας ευλόγησε η μοίρα να ζούμε, είναι αντικειμενικά η ωραιότερη της Αττικής και μάλλον και της Χώρας μας.
Η εποχή που διανύουμε είναι εποχή ανακατατάξεων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας, αλλά και της ιδιωτικής, ζωής μας. Η πολυτέλεια που είχαμε κάποτε, να αφήνουμε την προκοπή της χώρας μας ή της πόλης μας στην τύχη και στη φιλοπατρία των Ελλήνων, παρήλθε ανεπιστρεπτί.
Τώρα πια:
• Ή εκσυγχρονίζεσαι… ή χειροτερεύεις κάθε μέρα που περνάει.
• Ή προγραμματίζεις… ή μένεις θεατής των εξελίξεων.
• Ή έχεις σχέδιο πλεύσης και πυξίδα… ή πέφτεις στα βράχια.
• Ή μεταρρυθμίζεσαι μόνος σου… ή έρχεται κάποια στιγμή μια εγχώρια ή ξένη «τρόικα» και σε μεταρρυθμίζει όπως θέλει αυτή.
• Ή ξέρεις να παίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να πάρεις το μερίδιο που σου αναλογεί… ή κάθεσαι και κλαίγεσαι που το κράτος δεν σου δωρίζει απ΄αυτά που δεν έχει.
• Ή κοιτάζεις μπροστά και τρέχεις τα πράγματα… ή κοιτάζεις πίσω στα Σόδομα, σαν την γυναίκα του Λώτ, και μαρμαρώνεις.
Ο δικός μας συνδυασμός, το δικό μας στρατόπεδο, δεν σας τάζει τη γη της επαγγελίας. Δεν αντέχει άλλο αυτός ο τόπος τους πειραματισμούς, τους μαθητευόμενους μάγους, την εσωστρέφεια και τη γκρίνια, τις ξεπερασμένες πρακτικές και την ατέρμονα ομφαλοσκόπηση. Πάνω απ΄ όλα κυρίως, δεν αντέχει το διχασμό και τις διελκυστίνδες, με προσωπικά ή τοπικιστικά κριτήρια.
Ή θα φύγουμε ολοταχώς και θα αλλάξουμε γρήγορα και αποφασιστικά ότι μας φρενάρει ή μας κρατάει στάσιμους, ή θα είμαστε άξιοι της τύχης μας και ανάξιοι της εκτίμησης των παιδιών μας.
Ο τόπος αυτός -τόσο τα λουσάτα μέρη του όσο και τα ξεχασμένα- έχει τεράστιες δυνατότητες:
• Την εξαιρετική του φύση,
• Τη μορφολογία των ακτών του,
• Το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων του,
• Το αυστηρό πολεοδομικό του καθεστώς,
• Την προνομιακή θέση του, δίπλα στην πρωτεύουσα, στη μέση ανάμεσα στο κύριο λιμάνι και στον κύριο αερολιμένα της χώρας, αλλά και σε απόσταση ασφαλείας απ΄αυτά.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ευεργέτες έχουν σωθεί. Δεν θέλουμε μια πόλη κλεισμένη σε «σελοφάν», που να αργοπεθαίνει και που να αναγκάζει τα παιδιά της να ξενιτεύονται. Όμως, ότι γίνεται σ΄αυτή την πόλη, πρέπει να συντελεί στην αναβάθμιση του χαρακτήρα της κηπούπολης (που είναι όπως είπαμε το συγκριτικό της πλεονέκτημα και το στρατηγικό όπλο της) και, βέβαια, να προσπορίζει και κάποιο σημαντικό έσοδο στο δήμο της, για να μπορεί να είναι αυτάρκης και να διατηρήσει αυτή την απαράμιλλη ομορφιά, που οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν κι εμείς διατηρήσαμε.
Ο ασφαλής δρόμος γι΄αυτά όλα, είναι να είναι ο πολίτης συμμέτοχος στις αποφάσεις (με διαβουλεύσεις και τοπικά δημοψηφίσματα), να χρησιμοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό της πόλης (που πρέπει να επιστρατευθεί και να έλθει κοντά μας) και, κυρίως, όλες οι παρεμβάσεις να γίνονται με διαγωνισμούς ιδεών και με περιβαλλοντικές μελέτες (και όχι με κριτήριο τη «διαπλοκή» και το κέρδος αυτών που μας χρηματοδότησαν για να εκλεγούμε και την εξόφληση «γραμματίων»).
Για όλους εμάς το μοναδικό και κυρίαρχο σύνθημα είναι «Η Πόλη πάνω απ΄όλα»! Η πόλη, φίλοι μου, δεν είναι οι δρόμοι και τα κτίρια, δεν είναι τα γήπεδα και οι υποδομές είναι οι άνθρωποί της, είστε όλοι εσείς. Για σας θα εργαστούμε ακούραστα, για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας και τα όνειρά σας. Με ανοιχτές πόρτες, με αλήθειες, με συνεννόηση και συνεργασία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για την πόλη, για όλους σας, για όλους μας, και κυρίως για τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ μέσα απ΄ την καρδιά μου και σας υπόσχομαι να δικαιώσω τις προσδοκίες σας. Προσωπικά, δεν θα πανηγυρίσω όταν εκλεγώ δήμαρχος την επόμενη Κυριακή. Το δικό μου πανηγύρι αναβάλλεται για ύστερα από πέντε χρόνια, όταν θα μπορώ να σας κοιτάξω στο πρόσωπο, με το ίδιο καθάριο βλέμμα όπως σήμερα, και να σας πω τότε (όχι τώρα) την ιστορική μονολεκτική φράση: «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ»!!!

Ομιλία Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στη Βουλιαγμένη


Φίλες και φίλοι συνδημότες,

Καλούμαστε πάλι να επιλέξουμε αυτούς που θα διαχειριστούν τις τύχες του δήμου μας, για μια ολόκληρη πενταετία πλέον. Μέχρι τώρα, οι δημοτικές εκλογές είχαν και λίγο μια νότα γιορτής, κάτι σαν πανηγύρι. Όμως, αυτές οι εκλογές γίνονται σε πολύ δύσκολες περιστάσεις για τη χώρα μας και για όλους μας.

Η δίνη της κρίσης δεν άφησε ανέγγιχτη την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κάθε δήμαρχος που θα εκλεγεί τώρα, καλείται να κάνει «πυροβασία»! Ο δήμος του θα είναι στεγνός οικονομικά και δεν θα μπορεί να προσδοκά τις παραδοσιακές πηγές εσόδων, που ήταν η βοήθεια από το κράτος, που αδυνατεί όπως καταλαβαίνετε τώρα να βοηθήσει, και η φορολόγηση των δημοτών του, που ήδη έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους ικανότητα. Αλλά, ας μη γελιόμαστε, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός δήμαρχος ή να γίνει δημοτικό έργο με άδεια ταμεία!

Γι΄αυτό, το μοντέλο του απλά φιλότιμου και «καπάτσου» δημάρχου έχει ξεπεραστεί πια από τα πράγματα. Οι πόροι, για να πάει μπροστά ένας δήμος και να μπορέσει να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, βρίσκονται πλέον μόνο στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που δεν είναι λίγα σας πληροφορώ αν ξέρεις να τα «ξετρυπώσεις», και στις μοντέρνες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με τη μορφή ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εκεί λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι γνώση των ευρωπαϊκών διαδικασιών, άνεση να κινείται κανείς με σωστό τρόπο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και, κυρίως, σοβαρότητα. Για να πείσεις σε αυτό περιβάλλον και να προτιμηθείς, πρέπει να πας με πλήρη φάκελο, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση και δυνατότητα να πείσεις. Και πιστεύω, ότι εγώ προσωπικά, αλλά και οι βασικοί συνεργάτες μου, διαθέτουμε την παιδεία και την πείρα, ώστε να επιπλεύσουμε σε αυτή την παλαίστρα, που δεν είναι καθόλου εύκολη - σας διαβεβαιώ.

Δεν θα σας κουράσω με προγραμματικές εξαγγελίες επάνω στα διάφορα θέματα που απασχολούν το δήμο, γιατί ο χρόνος δεν το επιτρέπει να τα αναπτύξω και γιατί υπάρχουν όλα στο πρόγραμμά μας, που το θεωρώ συβόλαιο τιμής μαζί σας. Φρόντισα μαζί με τους συνεργάτες μου να σας παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό και ξεκάθαρο γραπτό πρόγραμμα, που ήδη διανεμήθηκε σε όλα τα σπίτια και δεν είναι ένα άλμπουμ με ωραίες φωτογραφίες και συνθήματα όπως άλλα, αλλά εξηγεί για κάθε θέμα λεπτομερειακά το τι θα γίνει και πώς θα γίνει.

Θα περιοριστώ σήμερα να σας πω τηλεγραφικά δυο πράγματα, που είναι οι βασικές αρχές μας, το «Ευαγγέλιό» μας, αναφερόμενος σε δυο βασικά ερωτήματα:

Το πρώτο ερώτημα είναι «Τι πόλη θέλουμε;».

Οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να μας φορτώσουν ότι, μιλώντας για ανάπτυξη, σκεφτόμαστε ένα μοντέλο πόλης με επαγγελματικό οργασμό και μιλάνε για «τσιμεντοποίηση» και «γλυφαδοποίηση». Δεν υπάρχει τίποτα ανακριβέστερο!

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, το πρώτο που ξεκαθαρίζουμε στο πρόγραμμά μας είναι ότι θέλουμε η πόλη μας (όλη η πόλη - και στις τρεις ενότητες) να συνεχίσει να είναι το ήσυχο και καταπράσινο προάστιο που γεννηθήκαμε ή επιλέξαμε για τόπο μας, που το ζούμε, το απολαμβάνουμε και το καμαρώνουμε. Δεν είναι απλά σχήμα λόγου ότι επιλέξαμε ως τίτλο του συνδυασμού μας το «ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ», σηματοδοτεί ξεκάθαρα την προτεραιότητά μας!

Το ποιοι θα είναι οι πολεοδομικοί και άλλοι κανόνες μας και οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν, ώστε να είναι η πόλη θωρακισμένη απέναντι στην υπερανάπτυξη, το περιγράφουμε αναλυτικά στο πρώτο-πρώτο κεφάλαιο του προγράμματός μας.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι είμαστε εχθρικοί απέναντι στην ανάπτυξη. Θα ήταν ανεύθυνο, όταν η οικονομία όλων μας χτυπιέται από την ύφεση και η ανεργία μαστίζει τους νέους μας, αναγκάζοντας τα παιδιά μας να ξενιτεύονται, μια δημοτική αρχή να θέλει την πόλη της «κλεισμένη σε σελοφάν». Θέλουμε την πόλη μας ζωντανή, αγαπάμε τους επαγγελματίες της (όσους τουλάχιστον μας φροντίζουν και μας εξυπηρετούν όλους χωρίς να ενοχλούν ή να βλάπτουν το περιβάλλον και την ηρεμία μας), στοχεύουμε στη σύμμετρη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, που θα κρατήσει τα παιδιά μας κοντά μας, και αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί ήδη για πολλούς συνανθρώπους μας σε ανθρωπιστική κρίση, που επιτάσσει να νοιαστούμε πρωτίστως γι΄ αυτούς αυτή τη δύσκολη ώρα.

Μας νοιάζει όμως η μορφή της ανάπτυξης, που πρέπει να γίνεται μέσα στα πλαίσια και τις λογικές της κηπούπολης και του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης μας, που είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα και αυτό προβάλλουν ως πρώτο προσόν και πουλάνε και οι έξυπνοι από τους επαγγελματίες της. Αν αυτό το χάσει η πόλη μας, οι πρώτοι που θα έχουν να ζημιώσουν, θα είναι οι ίδιοι της οι επαγγελματίες.

Γι΄αυτό, θεωρώ τουλάχιστον ως φαρισαϊσμό και υποκρισία, να μας ελέγχουν σ΄ αυτό, αυτοί ειδικά, που λειτουργούν ως εκπρόσωποι μεγάλων συμφερόντων και που ξένοι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων για να αλώσουν εκ των έσω το δήμο μας μέσω των ιπποκόμων τους, ώστε να εξουδετερώσουν κάθε λαϊκή αντίσταση στους όποιους σχεδιασμούς υπερανάπτυξης έχουν για την περιοχή μας, με αποκλειστικό σκοπό φυσικά το κέρδος. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί!

Όλοι σας βλέπετε ιδίοις όμμασι με τι άνισα οικονομικά μέσα διεξάγουμε αυτό τον εκλογικό αγώνα και τους κρουνούς χρήματος που έχουν ανοίξει για να μπορέσουν να πνίξουν τη δική μας προσπάθεια και να αποπροσανατολίσουν τη δική σας κρίση, αγοράζοντας όλο τον τύπο και ότι πληροφορεί ή κινείται σ΄ αυτή την πόλη. Και διαισθάνεστε ασφαλώς, όπως κι εμείς, ότι, μετά το Φλοίσβο και το Ελληνικό που έβαλαν χέρι και μετά το αμαρτωλό «Island» που απέκτησαν, η κερδοσκοπική βουλιμία τους έρχεται νοτιότερα, όπου περιμένουν τα περιζήτητα «φιλέτα» της δικής μας και της παραπέρα παραλίας του Σαρωνικού, όπως το Μεγάλο Καβούρι, οι εκτάσεις της Εκκλησίας, το χέρσο και εγκαταλελειμμένο κομμάτι της παραλίας της Βάρκιζας, οι Αλυκές της Αναβύσσου κ.ά. Ας μη γελιόμαστε: Όλα αυτά είναι στο στόχαστρο του Ελβετικού Ομίλου που ρίχνει τα εκατομμύρια, για να στρώσει το δρόμο για τη μελλοντική του προέλαση και κερδοσκοπία σε βάρος της ποιότητας ζωής μας.

Εμείς, σε αυτή την άνιση και επίπονη μάχη που έχουμε ριχτεί, έχουμε ένα και μόνο ατού, αλλά πανίσχυρο! Τη δική σας συμπαράσταση και την εξυπνάδα των δημοτών μας. Οι δημότες της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρης-Βάρκιζας δεν είναι ιθαγενείς που ξεγελιούνται με χάντρες και καθρεφτάκια, κύριοι τραπεζίτες της Γενεύης.

Το δεύτερο ερώτημα είναι «Τι δήμο θέλουμε;».

Θέλουμε ένα δήμο, που ειδικά τώρα με την κρίση, είναι απολύτως αναγκαίο να βρει τον τρόπο να λειτουργήσει έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε έργο το μέγιστο αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη. Κι αυτό, όπως ξέρετε, εξαρτάται από την καλή οργάνωση και εκπαίδευση του προσωπικού, από το σεβασμό στο δημοτικό χρήμα και με από την αξιοποίηση των ιδεών όλου του επιστημονικού δυναμικού της πόλης, που πρέπει να βρούμε τρόπο να το κάνουμε κοινωνό και συμπαραστάτη των προσπαθειών μας.

Θέλουμε έναν δήμο πρότυπο, με μοντέρνα, οικονομική και φιλική προς το δημότη λειτουργία, που να λειτουργεί με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, με λαϊκή συμμετοχή και με ισοτιμία ανάμεσα στις τρεις ενότητες και στις διάφορες περιοχές του (ανάλογα με τις ειδικότερες ανάγκες της καθεμιάς), μακριά από τη νοοτροπία των κλειστών δωματίων και της λευκής επιταγής.

Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω ρητά εν προκειμένω, είναι ότι θα πρυτανεύει πάντοτε ο σεβασμός στις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους ή επιρροών, ότι ο δήμος θα κινείται πάντα σε πνεύμα ισονομίας, χωρίς διακρίσεις ή προτιμήσεις, και ότι θα είμαι δήμαρχος όλων των δημοτών, ανεξαρτήτως περιοχής ή κοινωνικής θέσης.

Και μια που αναφέρομαι στις δημοτικές κοινότητες και είμαι σε μια απ΄αυτές, στην ωραία μας Βουλιαγμένη, που είναι το καμάρι και η βιτρίνα του δήμου μας. Η Βουλιαγμένη δείχνει ευτυχισμένη και προνομιούχος, αλλά γνωρίζω ότι δεν είναι. Ξέρετε τι θέλω να πω και το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα.

Φυσικά και οι δήμαρχοι που πέρασαν από τον ωραίο αυτό τόπο πριν τον Καλλικράτη δούλεψαν πολύ για να συντηρήσουν το τοπίο απαράμιλλου κάλλους, να αναδείξουν τις ομορφιές του και να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

Όμως, ας μη στρουθοκαμηλίζουμε. Η πανέμορφη Βουλιαγμένη στερείται ακόμα από βασικές υποδομές, που ήδη έχουν από χρόνια οι πόλεις της Βούλας και στη συνέχεια της Βάρης. Ενδεικτικά αναφέρω τις ελλείψεις στο αποχετευτικό (όταν και αυτό ακόμα το πολύ πιο δύσκολο μορφολογικά Πανόραμα της Βούλας έχει ολοκληρώσει το αποχετευτικό και αντιπλημμυρικό δίκτυό του), την ανυπαρξία χώρων στάθμευσης, την πλημμελή καθαριότητα, τις ελλείψεις στην εκπαίδευση, την αταξία στους χώρους άθλησης και, τέλος, το άκρως δυσάρεστο γεγονός της κακοδιαχείρισης στον πρώην δήμο Βουλιαγμένης που βρήκαν οι ορκωτοί ελεγκτές, με αποτέλεσμα να μην κυρωθούν οι οικονομικές καταστάσεις παρελθόντων ετών του δήμου μας ως προς τη Βουλιαγμένη, να παραπεμφθεί το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο στις δικαστικές αρχές και στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και να κινδυνεύει ο δήμος να τεθεί υπό την κηδεμονία του παρατηρητηρίου και να μην έχει αυτονομία κινήσεων, εξαιτίας των σκοτεινών σημείων στη διοίκηση του πρώην δήμου Βουλιαγμένης.

Η Βουλιαγμένη, φίλοι μου, αν και έχει τη μικρότερη έκταση και εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο, είναι από την άλλη η πιο προβεβλημένη και προικισμένη από τη Φύση περιοχή της πόλης, που όλοι που μεγαλώσαμε σ΄ αυτήν ή κοντά σ΄ αυτήν, είμαστε ερωτευμένοι μαζί της.

Προσωπικά, εκπλήσσομαι πως οι κάτοικοί της ήταν τόσο ολιγαρκείς, ώστε να νιώθουν ικανοποιημένοι και ευτυχείς από τη μέχρι πρότινος διαγωγή του δήμου τους. Εγώ, τώρα που ενέσκυψα πιο συστηματικά και λεπτομερειακά στα κατά περιοχές και κατά είδος προβλήματά της, νιώθω ειλικρινά πολύ θυμωμένος για ορισμένα φαινόμενα, τόσο στην πόλη όσο και στον πρώην δήμο. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και, ομολογώ, ότι δεν είναι τα πάντα στη Βουλιαγμένη χρυσός, όπως φαντάζει από μακριά!

Το θέμα για τη Βουλιαγμένη δεν είναι ετούτη την ώρα το να βγάλει «δικό της» δήμαρχο. Και οι έξι υποψήφιοι δήμαρχοι είμαστε τυπικά Βουλιώτες, με την έννοια ότι κατοικούμε όλοι κατά σύμπτωση στη Βούλα, αλλά είμαστε ταυτόχρονα και Βουλιαγμενιώτες, με την έννοια ότι η Βουλιαγμένη είναι το καμάρι της πόλης μας κι ο έρωτάς μας. Έτσι τουλάχιστον το αισθάνομαι εγώ και το εννοώ αυτό που σας λέω.

Το θέμα για τη Βουλιαγμένη, που το βλέπω και ως θέμα μου πρώτης προτεραιότητας, είναι να τρέξουμε μόλις αναλάβουμε, ώστε να γίνει η Βουλιαγμένη γρήγορα και πίσω από τη βιτρίνα το ίδιο πλήρης και εξυπηρετική όπως δείχνει στον ανίδεο επισκέπτη, που δεν ξέρει τι γίνεται παραμέσα. Με δεδομένη τη μικρή της έκταση σε σχέση με τις άλλες δημοτικές ενότητες, θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία να έχει ακόμα το ωραιότερο μέρος της Ελλάδος βασικές ελλείψεις, που δεν έχουν άλλες περιοχές με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό. Το ίδιο ισχύει και ως προς τα δημοτικά τέλη, που θεωρώ απαράδεκτο να επιβαρύνεται περισσότερο ο Βουλιαγμενιώτης, λες και παράγει περισσότερα απορρίμματα κατά κεφαλήν ή ότι του αξίζει να τιμωρείται γιατί έχει το προνόμιο να ζει σε τόσο γοητευτικό περιβάλλον.

Φίλες και φίλοι Βουλιαγμενιώτες,

Ελάτε κοντά μας σ΄ αυτό τον ωραίο αγώνα για να χτίσουμε μια ενιαία και ήσυχη πόλη αντάξια της ομορφιάς της, που να παρέχει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ζωής σε όλους τους κατοίκους της, και ιδιαίτερα να εγγυάται στα παιδιά της ότι θα ζήσουν το ίδιο ευχάριστα (αν όχι περισσότερο) με τους γονείς τους. Να χτίσουμε την «ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ»!

Ελάτε να οργανώσουμε το δήμο μας σε ευρωπαϊκά και μοντέρνα πρότυπα, μακριά από τις μικροπολιτικές πρακτικές επαρχιώτικου τύπου του παρελθόντος, που είναι πια ξεπερασμένες και ατελέσφορες. Ο δήμος, φίλοι μου, δεν είναι μια ακόμα δημόσια υπηρεσία, όπως νομίζουν μερικοί. Είναι το δεύτερο σπίτι μας, το κοινό μας σπίτι, από το οποίο εξαρτάται σε πολλά το πόσο εξυπηρετικό θα είναι για μας όλους το πρώτο, το οικογενειακό μας σπίτι. Το «ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ» προϋποθέτει ως ενδιάμεσο -πλην καθοριστικό στόχο- αυτό που λέμε ως σλόγκαν αλλά το εννοούμε, τον «ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ»! Κλείστε τ΄ αυτιά σας στις σειρήνες των πανάκριβων φαντεζί εντύπων, των κάθε είδους λασπολογιών και των υπηρετών μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που ξοδεύουν εκατομμύρια για να σας ξεγελάσουν.

Κλείστε τ΄ αυτιά σας σ΄αυτούς που προσπαθούν να σας δελεάσουν με σοβινισμούς, παριστάνοντας ότι είναι «πιο δικοί σας» και «πιο κοντινοί σας», για να μονοπωλήσουν την ψήφο σας και να την «πωλήσουν» στη συνέχεια ως εκδούλευση στους ισχυρούς προστάτες τους και στα «κοράκια» που καραδοκούν πάνω από την πόλη.

Την προηγούμενη φορά κατάφεραν να αποσπάσουν την ψήφο των άλλων περιοχών, τάζοντάς τους ότι θα κάνουν όλη την πόλη Βουλιαγμένη. Τελικά, ύστερα κι από το ατυχές συμβάν στον φίλο μου και συνονόματό μου δήμαρχο Γρηγόρη Κασιδόκωστα, κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο: να κατεβάσουν τη Βουλιαγμένη στο επίπεδο των πετιοχών που θεωρούσαν κατώτερες! Αναλογιστείτε το αυτό που σας λέω, όσοι ξέρετε ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην καθαριότητα της Βουλιαγμένης και στους άλλους τομείς, και απαντήστε τους με την ψήφο σας αναλόγως.

Εγώ ξεκινάω σήμερα τις επίσημες ομιλίες στο δήμο από τη Βουλιαγμένη, για να σηματοδοτήσω ότι η Βουλιαγμένη σηκώνει πρώτη τη σημαία της αλλαγής προς τα εμπρός, ότι είναι η μόστρα και το καμάρι της πόλης μας κι ότι, αν δεν μπορέσω να κάνω όλη την πόλη Βουλιαγμένη (αφού την πρωτιά της Βουλιαγμένης της την έδωσε ο Θεός κι η Φύση κι όχι ο όποιος θνητός), τουλάχιστον δεν θα επιτρέψω ποτέ να χάσει η Βουλιαγμένη το παραμικρό από την αίγλη της και την ποιότητα ζωής της.

Η ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΤΟΥ!

Να είστε βέβαιοι γι΄ αυτό!

 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014 00:00

12/05/2014 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΒΟΥΛΑΣ

Ομιλία Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στο Πανόραμα


Πανοραμίτησες και πανοραμίτες,

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη μαζική σας παρουσία στη σημερινή μας συγκέντρωση εδώ στο όμορφο Πανόραμα της Βούλας. Με την παρουσία σας σήμερα εδώ απαντάτε καθαρά ξάστερα και δυνατά σε όλους όσους το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπάθησαν και το προσπαθούν ακόμα και τώρα να σας πείσουν να σας ξεγελάσουν ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια πολλά και σημαντικά πράγματα έγιναν στην νέα μας πόλη. Είναι όσοι απέμειναν ακόμα στην διαλυμένη παράταξη που διοικεί σήμερα το Δήμο μας και κάποιοι ακόμα που παρά την καλή τους πρόθεση να αναμιχθούν στα κοινά της πόλης μας και να βοηθήσουν, έπεσαν θύματα της μαγικής εικόνας που με πανάκριβα μέσα και περίτεχνο τρόπο προσπάθησαν να δημιουργήσουν όσοι επί δεκαετίες μετέτρεψαν τα δημοτικά πράγματα σε προσωπική τους υπόθεση, οι περισσότεροι εκ των οποίων βιοπορίζονται επί δεκαετίες από την ενασχόληση τους αυτή.

Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από την μεγάλη ατυχία του εκλεγμένου στις δημοτικές εκλογές του 2010 Δημάρχου Γρηγόρη Κασιδόκωστα με το ξαφνικό και σοβαρό πρόβλημα υγείας του. Παρά τις πολλές πολιτικές διαφορές μας τιμούσα τιμώ και αναγνωρίζω την διαδρομή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα στην πόλη μας δεν θα είχαν φτάσει στο σημερινό πραγματικά άσχημο σημείο εάν συνέχιζε να βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου. Η περίοδος μετά την αποχώρηση του από την Δημαρχία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν η χειρότερη δημοτική περίοδος που οι 3 πρώην Δήμοι βίωσαν την τελευταία εικοσαετία. Το δημοτικό συμβούλιο έπαψε να λειτουργεί και μετατράπηκε σταδιακά στο απόλυτο χάος καταρρακώνοντας το κύρος του και ακυρώνοντας την λειτουργικότητά του με ευθύνη της Δημοτικής αρχής. Η νέα μεταβατική διοίκηση του δήμου με επικεφαλής τον κ. Πανά κινήθηκε μέσα σε ένα πλαίσιο αλαζονείας και απόλυτης περιφρόνησης ακόμα και για τους ανθρώπους της ίδιας του της παράταξής, τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Δήμου αλλά κυρίως τους πολίτες. Κυριάρχησε το ψεύδος η αμετροέπεια η προσβλητική έως υβριστική συμπεριφορά σε όποιον δεν συμφωνούσε μαζί του. Ο Δήμος λειτούργησε με μεθόδους αυταρχικές με κλειστές ομάδες και μυστικά συμβούλια και με δόγμα το ότι όποιος δεν είναι μαζί μας πρέπει να εξοντωθεί πολιτικά με κάθε τρόπο.

Κατά την περίοδο αυτή ειδικά όταν η Δημοτική Αρχή με την άφρονα συμπεριφορά της έχασε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αφού ο ένας μετά τον άλλον οι εκλεγμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από τον νέο Δήμαρχο και την κλειστή του ομάδα, βρεθήκαμε ως συνδυασμός μπροστά σε δύο επιλογές. Να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση και να προσκομίσουμε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη μέσα από την διάλυση της δημοτικής μηχανής ή να στηρίξουμε το Δήμο με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες μας. Αποφασίσαμε ευθύς αμέσως το δεύτερο χωρίς ιδιαίτερη σκέψη αφού έπρεπε τελικώς κάποιος να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα. Και το πράξαμε με πολιτικό κόστος αλλά το κάναμε συνειδητά για το καλό της πόλης και των κατοίκων της. Μάλιστα ασκήθηκε και κάποιου είδους κριτική για την επιλογή μας αυτή.

Φίλες και φίλοι του Πανοράματος,

Ας δούμε τώρα όμως πριν επανέλθουμε και πάλι στα ειδικά θέματα της πόλης μας που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Στις εκλογές της άλλης Κυριακής καλούμαστε να επιλέξουμε αυτούς που θα διαχειριστούν τις τύχες του δήμου μας, για την επόμενη πενταετία. Αυτές οι εκλογές γίνονται σε πολύ δύσκολες περιστάσεις για τη χώρα αλλά και για όλους μας.

Η δίνη της κρίσης δεν άφησε ανέγγιχτη την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κάθε δήμαρχος που θα εκλεγεί τώρα, καλείται να κάνει «πυροβασία»! Ο δήμος του μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα αφού δεν θα μπορεί να προσδοκά τις παραδοσιακές πηγές εσόδων, που ήταν η βοήθεια από το κράτος, που αδυνατεί όπως καταλαβαίνετε τώρα να βοηθήσει, αλλά και η φορολόγηση των δημοτών του, που ήδη έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους ικανότητα. Αλλά, ας μη γελιόμαστε, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός δήμαρχος ή να γίνει δημοτικό έργο με άδεια ταμεία!

Γι΄αυτό, το μοντέλο του απλά φιλότιμου και «καπάτσου» δημάρχου έχει ξεπεραστεί πια από τα πράγματα. Οι πόροι, για να πάει μπροστά ένας δήμος και να μπορέσει να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, βρίσκονται πλέον μόνο στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που δεν είναι λίγα σας πληροφορώ και στις μοντέρνες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με τη μορφή ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εκεί λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι γνώση των ευρωπαϊκών διαδικασιών, άνεση να κινείται κανείς με σωστό τρόπο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και, κυρίως, σοβαρότητα και προετοιμασία. Για να πείσεις σε αυτό περιβάλλον και να προτιμηθείς, πρέπει να πας με πλήρη φάκελο, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση και δυνατότητα να πείσεις. Και πιστεύω, ότι εγώ προσωπικά, αλλά και οι βασικοί συνεργάτες μου, διαθέτουμε την παιδεία και την πείρα, ώστε να τα καταφέρουμε σε αυτή την παλαίστρα, που δεν είναι καθόλου εύκολη - σας διαβεβαιώ.

Δεν θα σας κουράσω με προγραμματικές εξαγγελίες επάνω στα διάφορα θέματα που απασχολούν το δήμο, γιατί ο χρόνος δεν το επιτρέπει να τα αναπτύξω και γιατί υπάρχουν όλα στο πρόγραμμά μας, που το θεωρώ συμβόλαιο τιμής μαζί σας. Φρόντισα μαζί με τους συνεργάτες μου να σας παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό και ξεκάθαρο γραπτό πρόγραμμα, που ήδη διανεμήθηκε σε όλα τα σπίτια και δεν είναι ένα άλμπουμ με ωραίες φωτογραφίες και συνθήματα όπως άλλα, αλλά εξηγεί για κάθε θέμα λεπτομερειακά το τι θα γίνει και πώς θα γίνει.

Θα περιοριστώ σήμερα να σας πω τηλεγραφικά δυο πράγματα, που είναι οι βασικές αρχές μας, το «Ευαγγέλιό» μας, αναφερόμενος σε δυο βασικά ερωτήματα:

Το πρώτο ερώτημα είναι «Τι πόλη θέλουμε;».

Οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να μας φορτώσουν ότι, μιλώντας για ανάπτυξη, σκεφτόμαστε ένα μοντέλο πόλης με επαγγελματικό οργασμό και μιλάνε για «τσιμεντοποίηση» και «γλυφαδοποίηση». Δεν υπάρχει τίποτα ανακριβέστερο!

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, το πρώτο που ξεκαθαρίζουμε στο πρόγραμμά μας είναι ότι θέλουμε η πόλη μας (όλη η πόλη - και στις τρεις ενότητες) να συνεχίσει να είναι το ήσυχο και καταπράσινο προάστιο που γεννηθήκαμε ή επιλέξαμε για τόπο μας, που το ζούμε, το απολαμβάνουμε και το καμαρώνουμε. Δεν είναι απλά σχήμα λόγου ότι επιλέξαμε ως τίτλο του συνδυασμού μας το «ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ», σηματοδοτεί ξεκάθαρα την προτεραιότητά μας!

Το ποιοι θα είναι οι πολεοδομικοί και άλλοι κανόνες μας και οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν, ώστε να είναι η πόλη θωρακισμένη απέναντι στην υπερανάπτυξη, το περιγράφουμε αναλυτικά στο πρώτο-πρώτο κεφάλαιο του προγράμματός μας απλά και ξεκάθαρα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι είμαστε εχθρικοί απέναντι στην ανάπτυξη. Το αντίθετο. Θα ήταν ανεύθυνο, όταν η οικονομία όλων μας χτυπιέται από την ύφεση και η ανεργία μαστίζει τους νέους μας, αναγκάζοντας τα παιδιά μας να ξενιτεύονται, μια δημοτική αρχή να θέλει την πόλη της «κλεισμένη σε σελοφάν». Θέλουμε την πόλη μας ζωντανή, αγαπάμε τους επαγγελματίες της (όσους τουλάχιστον μας φροντίζουν και μας εξυπηρετούν όλους χωρίς να ενοχλούν ή να βλάπτουν το περιβάλλον και την ηρεμία μας), στοχεύουμε στη σύμμετρη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, που θα κρατήσει τα παιδιά μας κοντά μας, και αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί ήδη για πολλούς συνανθρώπους μας σε ανθρωπιστική κρίση, που επιτάσσει να νοιαστούμε πρωτίστως γι΄ αυτούς αυτή τη δύσκολη ώρα.

Μας νοιάζει όμως η μορφή της ανάπτυξης, που πρέπει να γίνεται μέσα στα πλαίσια και τις λογικές της κηπούπολης και του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης μας, που είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα και αυτό προβάλλουν ως πρώτο προσόν και πουλάνε και οι έξυπνοι από τους επαγγελματίες της. Αν αυτό το χάσει η πόλη μας, οι πρώτοι που θα έχουν να ζημιώσουν, θα είναι οι ίδιοι της οι επαγγελματίες.

Γι΄αυτό, θεωρώ τουλάχιστον ως φαρισαϊσμό και υποκρισία, να μας ελέγχουν σ΄ αυτό, αυτοί ειδικά που λειτουργούν ως εκπρόσωποι μεγάλων συμφερόντων, όταν ξένοι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων για να αλώσουν εκ των έσω το δήμο μας μέσω των ιπποκόμων τους, ώστε να εξουδετερώσουν κάθε αντίσταση στους όποιους σχεδιασμούς υπερανάπτυξης έχουν για την περιοχή μας, με αποκλειστικό σκοπό φυσικά το κέρδος. Στο σπίτι του κρεμασμένου λοιπόν δεν μιλάνε για σκοινί!

Όλοι σας βλέπετε ιδίοις όμμασι με τι άνισα οικονομικά μέσα διεξάγουμε αυτό τον εκλογικό αγώνα και τους κρουνούς χρήματος που έχουν ανοίξει για να μπορέσουν να πνίξουν τη δική μας προσπάθεια και να αποπροσανατολίσουν τη δική σας κρίση, αγοράζοντας σχεδόν το σύνολο του τύπου και ότι πληροφορεί ή κινείται σ΄ αυτή την πόλη. Και διαισθάνεστε ασφαλώς, όπως κι εμείς, ότι, μετά το MALL και το Ελληνικό που έβαλαν χέρι, η βουλιμία τους έρχεται νοτιότερα, όπου περιμένουν τα περιζήτητα «φιλέτα» της δικής μας και της παραπέρα παραλίας του Σαρωνικού, όπως το Καβούρι, οι εκτάσεις της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη, η ανατολική παραλία της Βάρκιζας, η Φασκομηλιά, οι Αλυκές της Αναβύσσου κ.ά. Ας μη γελιόμαστε: Όλα αυτά είναι στο στόχαστρο του Ελβετικού Ομίλου που ρίχνει τώρα εκατομμύρια, για να στρώσει το δρόμο για τη μελλοντική του προέλαση πιθανόν σε βάρος της ποιότητας ζωής μας.

Εμείς, σε αυτή την άνιση και επίπονη μάχη που έχουμε ριχτεί, έχουμε ένα και μόνο ατού, αλλά πανίσχυρο! Τη δική σας συμπαράσταση και την διορατικότητα των δημοτών μας. Οι δημότες της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρης της Βάρκιζας δεν είναι ιθαγενείς που ξεγελιούνται με χάντρες και καθρεφτάκια.

Λέμε καθαρά και ξάστερα ναι στις επενδύσεις στην περιοχή ναι στην ισόρροπη ανάπτυξη της με σεβασμό στην πόλη τον άνθρωπο και το περιβάλλον όχι όμως στην μετατροπή της περιοχής μας σε ένα απέραντο βαλκανικό Las Vegas.

Αναρωτιόμαστε και ρωτάμε και πάλι τον κ. Πανά που αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει. Οι θεατρικές του ενέργειες και οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που έκανε με τόση μαεστρία σχετικά με την πώληση του Αστέρα τι αποτέλεσμα είχαν; Τι ανταποδοτικά οφέλη οικονομικά κοινωνικά ή άλλα κατάφερε να εξασφαλίσει για την περιοχή και τους κατοίκους της; Τίποτα απολύτως τίποτα και χάθηκε μια ακόμα καλή ευκαιρία. Τόσο αμελή συμπεριφορά επέδειξε.

Το δεύτερο ερώτημα είναι «Τι δήμο θέλουμε;».

Θέλουμε ένα δήμο, που ειδικά τώρα με την κρίση, είναι απολύτως αναγκαίο να βρει τον τρόπο να λειτουργήσει έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε έργο το μέγιστο αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη. Κι αυτό, όπως ξέρετε, εξαρτάται από την καλή οργάνωση και εκπαίδευση του προσωπικού, από το σεβασμό στο δημοτικό χρήμα και από την αξιοποίηση των ιδεών όλου του επιστημονικού δυναμικού της πόλης, που πρέπει να βρούμε τρόπο να το κάνουμε κοινωνό και συμπαραστάτη των προσπαθειών μας. Επιτυγχάνεται με την δημιουργία των έξυπνων εσόδων για το δήμο και επιτέλους τη δημιουργία καινοτόμων και νεωτεριστικών λύσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της δημοτικής μηχανής.

Θέλουμε ένα δήμο πρότυπο, με μοντέρνα, οικονομική και φιλική προς το δημότη λειτουργία, που να λειτουργεί με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, με συμμετοχικότητα όλων των πολιτών και με ισοτιμία ανάμεσα στις τρεις ενότητες και στις διάφορες συνοικίες του (ανάλογα με τις ειδικότερες ανάγκες της καθεμιάς), μακριά από τη νοοτροπία των κλειστών δωματίων και της λευκής επιταγής.

Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω ρητά εν προκειμένω, είναι ότι θα πρυτανεύει πάντοτε ο σεβασμός στις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες της κάθε δημοτικής ενότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους ή επιρροών, ότι ο δήμος θα κινείται πάντα σε πνεύμα ισονομίας, χωρίς διακρίσεις ή προτιμήσεις, και ότι θα είμαι δήμαρχος όλων των δημοτών, ανεξαρτήτως περιοχής ή κοινωνικής θέσης.

 

Δεσμευόμαστε

Α) για τη διάνοιξη οδών (Δομοκού-Δολιανών-Ευγενίδου) που συνδέονται με την οδό Δερβενακίων και την ορθή απόδοση προς χρήση της οδού Δερβενακίων (στο πλήρες εύρος της) σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο, όπως προβλέπει το Σ.τ.Ε. κατόπιν προσφυγής κατοίκων του Πανοράματος (Αποφάσεις Σ.τ.Ε. 2759/2003, Σ.τ.Ε. 904/2006),

Β) την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος με τα όμβρια και με την υπερχείλιση υδάτων,

Γ) τη συντήρηση οδών (λακκούβες / επικίνδυνα ολισθηρές οδοί, π.χ Θεσσαλίας, Μαραθώνος), καθώς και την πειθάρχηση στις ελάχιστες απαιτήσεις πεζοδρομίων (όρια - προδιαγραφές, π.χ. εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση λόγω έλλειψης πεζοδρομίων στην Μενελάου-Παυσανίου και ψηλά στην οδό Προόδου),

Δ) την τακτική συντήρηση -φύτευση -καλλωπισμό όλων των κεντρικών παιδικών χαρών, αλλά και των εγκαταλελειμμένων τριγώνων στις συμβολές των οδών του Πανοράματος

Ε) την τήρηση σύγχρονων προδιαγραφών ασφαλείας σε παιδικές χαρές και γηπεδικές εγκαταστάσεις (κάγκελα / δάπεδα /παιγνίδια) και για την προσθήκη εγκαταστάσεων κατάλληλες για να γίνει η περιοχή μας φιλική προς ΑμΕΑ

Ζ) τις ενέργειες αποξήλωσης της συστάδας κεραιών κινητής τηλεφωνίας (οδός Καρπενησίου),

Η) την οργανωμένη προώθηση προς ανακύκλωση φθαρμένων/χρησιμοποιημένων υλικών και εξοπλισμών, με τη δημιουργία κανονισμού καθαριότητας πόλης

Θ) τον τακτικό καθαρισμό Δασικών τμημάτων

Ι)τη λειτουργία παθητικής - ενεργητικής Πυρασφάλειας (όπως η τήρηση αντιπυρικής ζώνης και η φροντίδα για επαρκείς προσβάσεις) αλλά και την αξιοποίηση της υπάρχουσας Μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας (που έχει ήδη υποβληθεί στο Δήμο), για χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ

Κ) τη συντήρηση υφιστάμενων αλλά και την ενίσχυση των υποδομών ενεργητικής πυρασφάλειας (π.χ. εγκαταστάσεων πυρόσβεσης), καθώς και την ενημέρωση ή/και συμμετοχή των πολιτών σε ασκήσεις πυρασφάλειας.

Λ) την ανάδειξη του περιαστικού δάσους και του ορεινού τμήματος της περιοχής ως επισκέψιμου χώρου αναψυχής και πολιτισμού,

Μ) τη δημιουργία παραρτήματος του ΚΑΠΗ στο πανόραμα

Ν) τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στον προς απαλλοτρίωση χώρο της Δερβενακίων δίπλα στο 2ο Γυμνάσιο Λύκειο Βούλας

Άφησα τελευταία την ρητή δέσμευσή μας για την οριστική απομάκρυνση του παράνομου σταθμού μεταφόρτωσης από τον χώρο του νεκροταφείου. Δεν θα σας πω ψέματα. Δυστυχώς η μεταφόρτωση έχει κλείσει μόνο στα χαρτιά και η λειτουργία της συνεχίζεται κανονικά κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά και το μεσημέρι. Μόνο τα ανοιχτά φορτηγά δεν ανεβαίνουν πλέον στο Πανόραμα και ξεφορτώνουν στη Βουλιαγμένη. Ο κ. Δήμαρχος αλλά και οι εν Πανόραμα εκπρόσωποι τύπου που διαθέτει ψεύδονται όταν λένε ότι η μεταφόρτωση έκλεισε και αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βρίσκονται στη διάθεσή τους. Αλλά ψεύδονται ακόμα χειρότερα όταν στα προσωπικά τους προεκλογικά φυλλάδια αναφέρουν με περισσή υπερηφάνεια ότι οι ίδιοι προσωπικά έκλεισαν την ανοιχτή μεταφόρτωση. Η αλήθεια είναι ότι η μεταφόρτωση έκλεισε, στα χαρτιά κυρίως, όταν έγινε καταγγελία από κατοίκους της Βάρης στους επιθεωρητές περιβάλλοντος του Υπουργείου για τον σταθμό μεταφόρτωσης της Βάρης και οι επιθεωρητές την ίδια μέρα που προέβησαν στις 12 Οκτωβρίου του 2013 για έλεγχο στο σταθμό μεταφόρτωσης της Βάρης επισκέφτηκαν και το σταθμό και τη μεταφόρτωση στο Πανόραμα και τους έκλεισαν και τους δύο. Εάν όσοι ισχυρίζονται ότι έβαλαν τα στήθη τους μπροστά και έκλεισαν την μεταφόρτωση επιθυμούν, μπορούν να το αποδείξουν με την επίδειξη έστω και ενός επίσημα παραληφθέντος σχετικού εγγράφου αιτήματος από το Υπουργείο. άλλως πως, καλό θα είναι να σωπάσουν και να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα προεκλογικά τους έντυπα με τους ψευδείς ισχυρισμούς.

Φίλες και φίλοι του Πανοράματος,

Ελάτε κοντά μας σ αυτό τον ωραίο αγώνα για να χτίσουμε μια ενιαία και ήσυχη πόλη αντάξια της ομορφιάς της, που να παρέχει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ζωής σε όλους τους κατοίκους της, και ιδιαίτερα να εγγυάται στα παιδιά της ότι θα ζήσουν το ίδιο ευχάριστα (αν όχι περισσότερο) με τους γονείς τους. Να χτίσουμε την «ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ»!

Ελάτε να οργανώσουμε το δήμο μας σε ευρωπαϊκά και μοντέρνα πρότυπα, μακριά από τις μικροπολιτικές πρακτικές επαρχιώτικου τύπου του παρελθόντος, που είναι πια ξεπερασμένες και ατελέσφορες. Ο δήμος, φίλοι μου, δεν είναι μια ακόμα δημόσια υπηρεσία, όπως νομίζουν μερικοί. Είναι το δεύτερο σπίτι μας, το κοινό μας σπίτι, από το οποίο εξαρτάται σε πολλά το πόσο εξυπηρετικό θα είναι για μας όλους το πρώτο, το οικογενειακό μας σπίτι. Το «ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ» προϋποθέτει ως ενδιάμεσο -πλην καθοριστικό στόχο- αυτό που λέμε ως σλόγκαν αλλά το εννοούμε, τον «ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ»!

Κλείστε τ αυτιά σας στις σειρήνες των πανάκριβων φαντεζί εντύπων, των κάθε είδους λασπολογιών και των υπηρετών μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που ξοδεύουν εκατομμύρια για να σας ξεγελάσουν.

Κλείστε τ αυτιά σας σε αυτούς που προσπαθούν να σας δελεάσουν με σοβινισμούς, παριστάνοντας ότι είναι «πιο δικοί σας» και «πιο κοντινοί σας», για να μονοπωλήσουν την ψήφο σας και να την «πωλήσουν» στη συνέχεια ως εκδούλευση στους ισχυρούς προστάτες τους και στα «κοράκια» που εποφθαλμιούν την πόλη.

Την προηγούμενη φορά κατάφεραν να αποσπάσουν την ψήφο των άλλων περιοχών, τάζοντάς τους ότι θα τις κάνουν όλες Βουλιαγμένη. Τελικά, το μόνο που κατάφεραν, ήταν το ακριβώς αντίθετο: να κατεβάσουν και τη Βουλιαγμένη στο επίπεδο των περιοχών που θεωρούσαν κατώτερες!

Σας ζητάμε να κλείσετε τα αφτιά σας σε όσους προσπαθούν μέσω βιομηχανίας λάσπης και δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας μέσω αστραφτερών εντύπων για τη δημιουργία εντυπώσεων και να πράξετε με το μυαλό σας. Να κρίνετε ποιός σας κοροϊδεύει ποιός επιχειρεί να σας αρπάξει την ψήφο και να του γυρίσετε την πλάτη.

Για όλους εμάς το μοναδικό και κυρίαρχο σύνθημα είναι η Πόλη πάνω απ΄όλα και η πόλη δεν είναι οι δρόμοι και τα κτήρια δεν είναι τα γήπεδα και οι υποδομές είναι οι άνθρωποί της είστε όλοι εσείς.

Για σας θα εργαστούμε ακούραστα για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας και τα όνειρά σας.

Με ανοιχτές πόρτες με αλήθειες με συνεννόηση με συνεργασία θα κάνουμε αυτό που πρέπει για την πόλη για όλους σας για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου

 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

Αγαπητοί συνδημότες

Προτού πω οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την τιμή που μας κάνατε να παρευρεθείτε στη σημερινή εκδήλωση του συνδυασμού μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι για όλους σας, το να αφήσετε το σπίτι σας Κυριακή πρωί είναι μεγάλη θυσία. Οφείλουμε όμως να σας πούμε ότι σας καλέσαμε σήμερα εδώ επειδή σας χρειαζόμαστε. Πιστοί στην ευθύνη και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντί σας, νοιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε από κοντά και να σας ενημερώσουμε για όσα συμβαίνουν στην πόλη μας.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω και το σύνολο των συνεργατών μου, με τους οποίους συμπορεύομαι τους τελευταίος μήνες, και οι οποίοι έχουν σηκώσει μαζί μου το βάρος και την ευθύνη που μας εμπιστευτήκατε. Είναι εδώ μαζί μας σήμερα, και θα ήθελα να σας παρουσιάσω μερικούς από αυτούς, για όσους δεν τους γνωρίζεται ήδη:

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 00:00

Ομιλία στη Βούλα 2010-11-05

Φίλες και φίλοι Συμπολίτες της Βούλας, Βουλιώτισες και Βουλιώτες

 

Η Βούλα απόψε ψήφισε, η Βούλα απόψε αποφάσισε, αποφάσισε ανανέωση, αποφάσισε εκσυγχρονισμό, αποφάσισε να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του μέλλοντος, αποφάσισε η δημιουργία της πόλης των παιδιών μας να ξεκινήσει τώρα από εδώ, με στόχο το αύριο, με στόχο να πάμε αυτή την νέα πόλη μπροστά και ψηλά να την πάμε εκεί που μας αξίζει εκεί που αξίζει στους πολίτες της.
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που είστε σήμερα εδώ και δεσμεύομαι ενώπιόν σας να μη σας απογοητεύσω να μην σας απογοητεύσουμε.

Η προσπάθειά μας αρχίζει από εσάς και τελειώνει σε σας. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε στην νέα μας πόλη όσα απαιτεί η κοινωνία και ότι χρειάζεται για να γίνει η πόλη βιώσιμη φιλική και λειτουργική για κάθε κάτοικο της. Επιθυμούμε απλά το αυτονόητο και για την πόλη μας και για τους κατοίκους της.