Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 19:37

Σκανδαλώδης η συμπεριφορά της Ε.Τ.Α. Α.Ε.

 

Βημα της Τοπικής Αυτοδιοικησης
2009

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΥΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΥ
Σκανδαλώδης η συμπεριφορά  της Ε.Τ.Α. Α.Ε.
Για άλλη μια φορά η ΕΤΑ ( Ελληνικά τουριστικά ακίνητα) επιδεικνύει σκανδαλώδη συμπεριφορά.
Νύχτα υπογράφει με τις Απολλώνιες ακτές, την επέκταση της ήδη καταχρηστικής σύμβασης για 13 ακόμα χρόνια. Το θέμα της ΕΤΑ δεν είναι μόνο βέβαια του Δήμου Βούλας. Όλοι οι Δήμοι πανελλαδικά που είχαν την ατυχία να έχουν εντός των ορίων τους "Τουριστικά κτήματα" υποφέρουν από την προχειρότητα, επιπολαιότητα και τις σκοπιμότητες των ενεργειών της ΕΤΑ .
Για το Δήμο της Βούλας, η τύχη σταμάτησε να χαμογελά το 1960 όταν ο EOT πήρε τα 3 φιλέτα της περιοχής (Α και Β πλαζ ,camping) και τα μετέτρεψε σε τουριστικές εγκαταστάσεις. Έκτοτε έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι. Από το 1999 που δημιουργήθηκε η αμαρτωλή ΕΤΑ η διαχείριση των παράλιων μας πέρασε σε ιδιώτες. Τους στόχους των ιδιωτών τους είδαμε με την προσπάθεια δημιουργίας νυχτερινού κέντρου στην Β πλάζ και την εικόνα εγκατάλειψης που μέχρι πριν λίγες μέρες είχε. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί η Β πλάζ σε Αστέρια της Γλυφάδας. Πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα, θέτοντας εφικτούς στόχους , βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.
Κυρίαρχος βραχυπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η αποθάρρυνση των Απολλώνιων Ακτών αλλά και της ΕΤΑ για επένδυση στους χώρους των πλάζ. Πρέπει να καταλάβουν ότι για τον Δήμο και για τους κατοίκους θεωρούνται ανεπιθύμητοι και ως εκ τούτου θα έχουν συνεχή προβλήματα.
Σχετικά με την καταχρηστική επέκταση της σύμβασης, πέραν των παραστάσεων που πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο, απαιτείται η οργάνωση μιας πολυμέτωπης νομικής / δικαστικής επίθεσης εναντίον των Απολλώνιων Ακτών των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων , ακόμα και του
Ελληνικού Δημοσίου.
Για την οργάνωση αυτής της δράσης, πρέπει επιτέλους να αποταθούμε σε εξειδικευμένα νομικά γραφεία / εταιρείες , καθότι το κοινωνικό αλλά και οικονομικό διακύβευμα είναι τεράστιο και είναι βέβαιο ότι οι αντίπαλοι θα χρησιμοποιήσουν ότι καλύτερο διαθέτει η ελληνική νομική αγορά . Πρέπει να απαντηθούν πλήρως ερωτήματα, όπως είναι καταχρηστική η επέκταση της σύμβασης ή ακόμα και η ίδια η σύμβαση? Έχει ο Δήμος έννομο συμφέρον ?
Θα πρέπει επίσης να πέσει όλο το βάρος στην στήριξη της προσφυγής των φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του Προεδρικού Διατάγματος του 2004 που σκανδαλωδώς επιτρέπει την μετατροπή τσιμεντένιων και σιδερένιων υπόστεγων σε αναψυκτήρια και εστιατόρια . Θεωρώ ότι στην προσφυγή αυτή θα έπρεπε εξαρχής να έχει συμμετοχή και ο Δήμος η ακόμα καλύτερα να ηγείται ο Δήμος.
Μακροπρόθεσμη στόχευση πρέπει να είναι, να έρθει η κυριότητα των χώρων αυτών στο Δήμο η τουλάχιστον η χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα όπου ακόμα και με την μέθοδο των ΣΔΙΤ σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα δημιουργηθούν χώροι αθλητικών και λουτρικών δράσεων αλλά και χώροι για ήπιας μορφής τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα δράση {ποδηλατοδρόμοι, χώροι περιπάτων κτλ. } .
Θεωρώ ότι η ενέργεια του Δημ. Συμβουλίου πέρσι το καλοκαίρι να απορρίψει ομόφωνα την προέγκριση άδειας λειτουργίας των 5 εστιατορίων που ζήτησαν οι Απολλώνιες Ακτές στην Β πλάζ, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση , ανεξάρτητα εάν μέσω της επιτροπής του άρθρου 142 του ΥΠΕ-ΧΩΔΕ ακύρωσαν την απόφαση του Δ.Σ . Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ζητηθεί εκ νέου προέγκριση άδειας λειτουργίας από το Δημ. Συμβούλιο. Προτείνω πέραν της σημερινής απόφασης την οποία και στηρίζω, να δεσμευτούμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι ότι θα απορρίψουμε εκ νέου την αιτούμενη προέγκριση των Απολλώνιων Ακτών όταν αυτή έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα εάν γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να κινήσει εις βάρος μας τη διαδικασία παράβασης καθήκοντος με πιθανότητα προσωρινής παύσης ή ακόμα και έκπτωσης από την θέση του Δημοτικού Συμβούλου.