Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 12:58

Το «ναι» της Ε.Ε. περιμένουν κυβέρνηση-MIG για Ολυμπιακή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
9 Μαρτίου, 2009

Το «ναι» της Ε.Ε. περιμένουν κυβέρνηση-MIG για Ολυμπιακή

Η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης και MIG για την εξαγορά της Ολυμπιακής αναμένεται επισήμως αύριο. Και είναι αυτή που θα κρίνει την επόμενη ημέρα του πολύπαθου αερομεταφορέα αλλά και την τύχη των περίπου 8.000 εργαζομένων που προσδοκούν επί μακρόν μαζί με όλους τους Έλληνες τη λύση του μεγαλύτερου ίσως δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας που καταταλαιπώρησε τη χώρα τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια.

Το «πράσινο φως» φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλιστεί, καθώς η πρώτη αντίδραση του Επιτρόπου Μεταφορών Αντρέα Ταγιάνι προκαλεί αισιοδοξία, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την αγαστή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Την επομένη της επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων με τη MIG, ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ταγιάνι δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενημερωμένη για τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της Ολυμπιακής και θα λάβει επισήμως θέση την ερχόμενη Τρίτη» οπότε θα τεθεί το θέμα στο συμβούλιο Επιτρόπων. Η αναμενόμενη συναίνεσή του θα φέρει το θέμα στην Κυβερνητική Επιτροπή η οποία θα συγκληθεί την Τετάρτη ή πιθανότατα την Πέμπτη, ώστε να εγκριθεί επισήμως η συμφωνία και να ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την νέα ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή, που ήδη προετοιμάζεται από τα επιτελικά στελέχη του ομίλου MIG.

Το σχέδιο λειτουργίας

H διοικητική ομάδα της νέας εταιρείας, υπό τους κ. Σιμιγδαλά και Δαλιάκα που προσέλαβε η ΜΙG από την Aegean, δουλεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, πυρετωδώς το σχέδιο λειτουργίας της εταιρείας, εξετάζοντας και το σενάριο να αναλάβει η MIG μέρος των δραστηριοτήτων της ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι «για να στηριχθεί η επιβατική κίνηση στη θερινή περίοδο αιχμής». Και αυτό, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μεταβιβαστεί η εταιρεία μέσα στο φθινόπωρο ώστε να δοθεί ο χρόνος για την αξιολόγηση του προσωπικού που θα στελεχώσει τη νέα εταιρεία αλλά και την ανανέωση του στόλου, αφού η MIG σχεδιάζει να εντάξει στην Ολυμπιακή νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη που σήμερα –λόγω κρίσης– βρίσκονται σε επάρκεια στην αγορά και θα μπορούσαν σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της MIG Ανδρέα Βγενόπουλο «να κάνουν την εταιρεία διαμάντι».

‘Ηδη τα στελέχη της MIG βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τέσσερις κατασκευάστριες αεροσκαφών εταιρείες: Air–Bus, Boeing, Bombardier και ΑΤR, ενώ στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το νωρίτερο που μπορεί ένα νέο αεροσκάφος να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι ένα δίμηνο από τη σύμβαση προμήθειά του. Πάντως, οι φήμες που θέλουν τη MIG να γιγαντώσει το δίκτυο της Ολυμπιακής ακόμη και μέχρι την Αυστραλία ή το Τόκιο, ελέγχονται ως ανακριβείς και ανεδαφικές για την παρούσα οικονομική συγκυρία. Αντίθετα, ανοιχτό προς διερεύνηση είναι το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συμμαχίας της Ολυμπιακής με μεγάλο αερομεταφορέα (πιθανότατα την ισπανική IBERIA), γεγονός που τυγχάνει της επιδοκιμασίας εκπροσώπων των εργαζομένων: «Οποιαδήποτε συμμαχία με μεγάλο αερομεταφορέα είναι προς την σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΧΠΑ Γρηγόρης Κωνσταντέλος. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει μέρος του πτητικού έργου της Ολυμπιακής η MIG μέσα στο καλοκαίρι, καλά πληροφορημένες πηγές μας ενημερώνουν ότι είναι υπό εξέταση, δεν έχει όμως οριστικοποιηθεί, καθώς έχει τεχνικές και νομικές δυσκολίες.

Η στελέχωση

Σχετικά με τη στελέχωση της εταιρείας από την MIG διευκρινίζεται ότι θα εξεταστούν όλα τα βιογραφικά όσων ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, που προτίθεται να δημοσιεύσει εντός των επόμενων ημερών ο νέος ιδιοκτήτης της Ο.Α., ενώ θα υπάρξουν και προσωπικές συνεντεύξεις των υποψήφιων εργαζομένων. Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η πληροφορία ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώνουν και εργαζόμενοι στην Aegean γεγονός που ήδη θορυβεί όσους εργαζόμενους της Ολυμπιακής επιθυμούν να μεταπηδήσουν στο νέο σχήμα.