Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2008 19:37

Να επιστρέψει η παραλία στους Δημότες

Καλεσμένοι οι βουλευτές, ο δήμαρχος, σύμβουλοι και φορείς. Ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αθ. Λεβέντης, Μάκης Βορίδης και Βασίλης Οικονόμου, ενώ μηνύματα έστειλαν ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας, οι βουλευτές Ν. Καντερές, Εύη Χριστοφιλοπού-λου. Ο Νομάρχης εκπροσωπήθηκε από τον Αντινομάρχη Χαρ. Δαμάσκο, ενώ παρευρέθησαν οι νομαρ- -χιακοί σύμβουλοι Παντ. Ασττραδά-κης & Μαίρη Φουρναράκη. Τον Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο εκπροσώπησε ο πατέρας Αλέξανδρος ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση με σύντομο μήνυμα του Μητροπολίτη.
Παρευρέθηκαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγγελος Απόστολο Νανά Καραγιάν, Τζούλια Γερα. ., Δημ. Δαβάκης, Πέτρος Θανόιιουλος, Γιάννης Σκουμπού-ρης, Ηλέκτρα Τσιριγώτη. Ο Σύλλογος είχε ενημερώσει'όλους τους φορείς αλλά και τους κατοίκους με δημοσιεύσεις στον τύπο και αφίσες για την εκδήλωση, αλλά και για όσους ενδιαφέρονταν να είναι εισηγητές στο θέμα στην ημερίδα. Ετσι μετά την εισήγηση του Κ. Τσιριγώτη, ανέπτυξαν ενδελεχώς το πρόβλημα της παραλίας ο πολεοδόμος χωροτάκτης Γιάννης Δημητριάδης. Ακολούθησε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Πολιτείας Βαθούρης που παραιτήθηκε ουσιαστικά της εισήγησης του για να διευκολύνει την ροή της εκδήλωσης. Ακολούθησε με παρέμβαση του ο τ. δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αγγελος Αποστολάτος, που καυτηρίασε την παρούσα κατάσταση και έριξε ευθύνες στον νυν Δήμαρχο Γ. Μάντεση, ο οποίος - όπως κατήγγειλε ο Α. Αποστολάτος, την ημέρα αυτή βρισκόταν στη Μονή Βατοπεδίου οτο Αγιο Ορος!
Στη συνέχεια μίλησε ο μηχανικός και δημ. Σύμβουλος Γιάννης Σκουμπού-ρης, η δημ. Σύμβουλος και αρχιτέκτων Ηλέκτρα Τσιριγώτη. Παρέμβαση έκανε και ο Αντιδήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, ο πρόεδρος του Ομίλου «Νέοι Ορίζοντες» Γ. Δρί-τσας, και ο Στ. Γκίκας. Εκλεισε από τους ομιλητές ο Γιάννης Νιτεροπουλος (παλιός δημοτικός σύμβουλος και σύμβουλος του Αρη Βούλας).
Ο αθλητικός Σύλλογος «Αρης» Βούλας έστειλε μήνυμα.

Ολοι οι εισηγητές παραδέχθηκαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην παραλία της Βούλας, για τις κατάφορες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, για την απεμπόληση των

συμφερόντων του Δήμου από τη Δημοτική Αρχή.

Εστειλαν μηνύματα

Πέτρος Δούκας; «Δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατώ να βρεθώ ανάμεσα σας. Να γνωρίζετε παρ' όλα αυτά ότι είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας και στη διάθεση σας πάντα».
Ν.'Καντερές: «Πιστεύω ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που απουσιάζουν εν γένει από τον τόπο μας, μπορούν πράγματι να θέσουν τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση».
Εύη Χριστοφιλοπούλου; «Με τη
συμπόρευση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής, είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να υπερβούμε το σκόπελο των συμφερόντων και της ανομίας που οδήγησαν την παραλία στη σημερινή κατάσταση».
Ο κύριος εισηγητής Κ. Τσιριγώτης επεσήμανε τις πολιτικές ευθύνες για τη βαλτωμένη κατάσταση της παραλίας, αλλά και τις δημοτικές.
Στο πρώτο μέρος της εισήγησης του επικεντρώθηκε σε δύο σημεία.
Πρώτον στο καθεστώς παρανομίας οτο μήκος όλης της παραλίας της Βούλας. Δεύτερο είναι το πλέγμα των συμβάσεων ΕΤΑ-ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ ΑΚΤΕΣ-ΜΝΗ-ΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Εχουμε να κάνουμε με ένα «ειδικό κατασκευασμένο» και περίεργο νομικό σχήμα, μπροστά στο οποίο ωχριούν οι αποικιακές συμβάσεις, είναι ένα κατασκεύασμα που εναντίον του ο Δήμος ελάχιστα μπορεί να κάνει, με ελπίδα να πετύχει κάτι σε εύλογο χρόνο.

Εθεσε ένα πολύ σοβαρό ερώτημα, για την χρονική διάρκεια των συμβάσεων, την χρονική διάρκεια ισχύος του μνημονίου και την λή ξη των συμβάσεων την 31/12/2011.

Κατέληξε δε σε ένα κεντρικό συμπέρασμα.

ναι ότι οι χώροι πρέπει να ανήκουν στο Δήμο.
Οι παραλίες καταστρέφονται και η ανακοπή αυτής της πορείας είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά τους πάντες».
Η πολιτεία με τις δράσεις τις ΕΟΤ/ΕΤΑ/ ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ ΑΚΤΕΣ, ανοχή στις παρανομίες αιγιαλού & παραλίας, μη απαλλοτρίωση των κατά το νόμο απαλλοτριωτέων κτισμάτων εντός της ζώνης παραλίας, και με τις πολιτικές και άλλες πιέσεις που άσκησε εδώ και 40 χρόνια επάνω ________ ΟΙΟ Δήμο, είναι αυτή που έχει την κύρια
ευθύνη και θα πρέπει ο Δήμος Βούλας να στραφεί και να πιέσει την πολιτεία, σαν κύρια υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση, να επιστρέψει την παραλία συνολικά στο Δήμο, και την Α' πλαζ και το ΟβΓΤιρίηα και την Β' πλαζ, όπως έχει υποχρέωση.

Η πίεση του Δήμου προς την πολιτεία, κύρια υπεύθυνη για το σημερινό καθεστώς, για την επιστροφή της παραλίας στους Δημότες, πρέπει να είναι οργανωμένη και πολιτικά και νομικά και να υποστηρίζεται από τεχνικοοικονομικούς φακέλους και μελέτες που θα αποδεικνύουν ότι όλοι θα έχουν όφελος από μια τέτοια εξέλιξη, και οι Δημότες και ο Δήμος, σαν έσοδα, και η πολιτεία, επίσης, σαν άμεσα και έμμεσα έσοδα και οφέλη.

Απηύθυναν χαιρετισμό

Αθ. Λεβέντης: «Από τα στοιχειώδη δημόσια κοινόχρηστα αγαθά είναι και η παραλία. Δεν μπορεί κανείς να την καταπατά, να την κλείνει, να την φράσει, να την στερεί από τους κατοίκους. Δυστυχώς υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες γιατί φθάσαμε σ' αυτή την κατάσταση, και είναι διαχρονικές...».

Μάκης Βορίδης: Εθεσε τον εαυτό του ως πολιτικός αλλά και ως έγκριτος νομικός λέγοντας: «Είμαι στη διάθεση σας να βοηθήσω στο νομικό κομμάτι, ώστε να σταματήσει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή». Εκλεισε δε λέγοντας: «ΓΊα τα αιτήματα σας πρέπει να έχετε κάνει σοβαρή νομική προετοιμασία για να τα υποστηρίξετε ενώπιον των υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων.
Χρειάζεται, λοιπόν, σταθερή πολιτική βούληση και επιμονή και νομική προετοιμασία και υποστήριξη. Αυτά τα πράγματα απαιτούν κάποια έξοδα, που οι οικονομικά ανίσχυροι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι και φορείς δεν μπορούν να τα αντέξουν, είναι υποχρέωση του Δήμου να απευθυνθεί σε έγκριτα νομικά γραφεία #αι να κάνει την προπαρασκευαστική δουλειά και τις νομικές δράσεις που χρειάζονται».

Β. Οικονόμου: Την αμέριστη συμπαράσταση του εξέφρασε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, για την κατάκτηση του δικαιώματος της χρήσης της παραλίας από το λαό.
Ο Γρ. Κωνσταντέλλος αν και δήλωσε ότι εκπροσωπεί τον εαυτό του, προσπάθησε να υπερασπιστεί τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, αλλά και "ρεαλιστικά" να τονίσει ότι αν φύγουν οι σημερινοί επιχειρηματίες θα έρθουν κάποιοι άλλοι· μη πιστεύετε ότι θα έρθει στα χέρια του Δήμου.

Αλλά και αν έρθει, πάλι πρέπει να αναζητήσουμε επενδυτές, διότι ο Δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί μόνος του στα οικονομικά δεδομένα.
Υπεραμύνθηκε δεν των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).


ΕΒΔΟΜΗ
8 ΣΕΛΙΔΑ - 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008