Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014 03:05

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΣΠΕΚΟΥΛΑ» ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ!

e-voula Τεύχος Μαρτίου

Όλοι σε αυτό το Δήμο αναγνωρίζουν ότι η  υπεροχή του στη φυσική ομορφιά, στο υγιεινό κλίμα και στην ποιότητα ζωής, που τον κάνει παγκοσμίως διάσημο, οφείλεται τόσο στη γενναιοδωρία της Φύσης, όσο και στη θεσμική προστασία αυτών των πλεονεκτημάτων του από όσους διαχειρίστηκαν τα κοινά αυτού του τόπου διαχρονικά.

Οσάκις υπήρξαν διαφορές μεταξύ μας, ήταν προς την κατεύθυνση του πως να κατοχυρωθούν καλύτερα αυτά τα πλεονεκτήματα της κηπούπολης και όχι πώς να παρακαμφθούν.

Εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι το καθεστώς της αποκλειστικής κατοικίας είναι ο πυλώνας αυτής της υπεροχής και βρίσκουμε πολύ θετικό, ότι και σήμερα ανεξάρτητα από την πολιτική παραφιλολογία που αναπτύσσεται, όλοι οι εμφανιζόμενοι υποψήφιοι Δήμαρχοι και όλες οι παρατάξεις ομονοούν ασυζητητί σε αυτή τη στρατηγική επιλογή για τον τόπο.

Οι διαφορές μας επ' αυτού ήταν πάντοτε στο πώς θα θωρακιστεί καλύτερα ο χαρακτήρας της κηπούπολης και όχι φυσικά πώς αυτή θα τσιμεντοποιηθεί. Ολοι οι παραγοντες, αλλά και οι πολίτες., της πόλης μας είναι κάθετα αρνητικοί απέναντι σε κάθε υπερτοπική λειτουργία και σε κάθε εμπορευματοποίηση. Απλούστατα, κάποιοι πιστεύουν οτι  το υπάρχον διάσπαρτο και πολυδαίδαλο νομικό καθεστώς (παλαιά διατάγματα και νομολογία) είναι αρκετό. Κάποιοι άλλοι, πιστεύουμε ότι πρέπει να κλείσουν  και οι τελευταίες "κερκοπορτες" που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο αυτό τον ιστό προστασίας με τον οποίο έχει ευλογηθεί η πόλη μας.

Λίγοι π.χ. γνωρίζουν ότι, μέσα σε αυτό το υποτιθέμενο νομικό οχυρό ελλοχεύουν κίνδυνοι από ασάφειες και αντιφατικές διατάξεις που, ανά πάσα στιγμή, μπορούν να ανοίξουν κάποια κερκόπορτα!

• Δεν γνωρίζουν ότι στην πανέμορφη Βουλιαγμένη, που είναι το  διαμάντι της πόλης μας, ισχύει ακόμα διάταξη που επιτρέπει επαγγελματικές χρήσεις στην παραλιακή λεωφόρο, Βάσει αυτής ανεγέρθει το υπάρχον εμπορικό κέντρο στο εκκλησιαστικό οικόπεδο και, αν δεν ακολούθησε σειρά εμπορικών κέντρων, αυτο δεν οφείλεται στην υποτιθέμενη -θεσμική θωράκιση, αλλά στο ότι  ευτυχώς δεν υπήρξε σχετική ζήτηση στην αγορά.

•    Ούτε οι Βουλιώτες γνωρίζουν ότι βάσει ενός ξεχασμένου βασιλικού διατάγματος του 1962, επιτρέπεται ακόμα η ανέγερση  νυκτερινών κέντρων, ξενοδοχειακών συγκροτηματων και νοσοκομείων στην παραλιακή λεωφόρο. Το ότι  δεν γέμισε η παραλία μας με "σκυλάδικα" οφείλεται και πάλι στην καλή μας τύχη και όχι στη σωστή μέριμνα.

•    Παραλείπω την εικόνα στα λεγόμενα Βλάχικα της Βάρης όπως και σε τμήματα της ωραίας μας Βάρκιζας που κάθε άλλο παρά πιστοποιούν αυτή τη μέριμνα.

•    Τώρα, με την τάση αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων που γεννάει η οικονομκη κρίση και υποδεικνύει η τρόικα, οι κίνδυνοι αυτοί άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά, με πρώτα παραδείγματα την υπόθεση του «Αστέρα - Βουλιαγμένης και τον επαπειλούμενο νόμο του ΥΠΕΚΑ για τη διευκόλυνση διαφόρων εκμεταλλεύσεων. που μας έχει ανησυχήσει όλους.

•    Τώρα ξύπνησαν αυτοί που ισχυρίζονταν ότι ο πνεύμονας των 124 στρεμμάτων στο Πανόραμα Βούλας είναι στο απυρόβλητο και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ενόψει του παραπάνω "πονηρού"  νόμου.

•    Και φυσικά, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι  αντίθετα η πόλη στερείται οποιασδήποτε πρόβλεψης των αναγκαίων χώρων για τις απαραίτητες δημόσιες και κοινωφελείς εγκατασταθείς, όπως το δημαρχείο, το γηροκομείο, ο αστυνομικός σταθμός, τα χρειαζούμενα επιπλέον εκπαιδευτήρια κ.ά.

θεωρούμε ότι  τα τελευταία γεγονότα και οι εμπορευματικές τάσεις που γέννησε η κρίση, μας δικαιώνουν στην ανέκαθεν επιμονή μας για τη σύνταξη αυστηρής πολεοδομικής μελέτης, στην οποία να κωδικοποιηθούν και να επικαιροποιηθούν οι διάσπαρτες ευνοϊκές διατάξεις και  να αφαιρεθούν και οι τελευταίες ισχύουσες "κερκοπόρτες- ξεχασμένες διατάξεις", μέσω των οποίων θα μπορούσαν να νοθεύσουν κάποιοι πονηροί (νομότυπα δυστυχώς) το χαρακτήρα της κηπούπολης.

Δεν είμαστε εναντίον των ήπιων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, που υφίστανται ήδη νόμιμα και εξυπηρετούν την πόλη χωρίς να ενοχλούν, αλλά θεωρούμε χρέος μας να αποτρέψουμε θεσμικά και οριστικά, κάθε δυνατότητα για επέκτασή τους και για δυσβάστακτες υπερτοπικες λειτουργίες με περιβαλλοντικό κόστος, που ενδεχομένως θα επιχειρήσει η Πολιτεία μέσα στην απόγνωσή της για ανάπτυξη.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή είναι -ευτυχώς- η στρατηγική οπτική για την πόλη όλων των εμπλεκομένων (υποψήφιων Δημάρχων και  Συμβούλων, μαζικών φορέων, τεχνικών επιστημόνων κλπ.), οι οποίοι δεν μπορεί -ιδίως μετά τους κινδύνους που αναφύηκαν από το πουθενά- παρά να θέλουν την καλύτερη δυνατή θεσμική θωράκιση της ποιότητος ζωής της πόλης μας. που είναι και η ευλογία της και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Με βάση αυτό το πλαίσιο θέσεων και στρατηγικής νομίζω ότι δεν είναι προς το συμφέρον της πόλης η αναζήτηση από τους τοπικούς παράγοντες ανύπαρκτων διαφορών, για να πούμε ο καθένας ότι αυτός είναι ο μόνος εγγυητης της ασφάλειας της πόλης απέναντι. στην τάση εμπορευματοποιησης και ότι όλοι οι άλλοι είναι υπόπτων προθέσεων!. Θα ακουστούν πολλές τέτοιες -σωτήριες σειρήνες ενόψει εκλογών, αλλά εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτή η φτηνή σπέκουλα για να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη σε βάρος του τόπου. Αν ξέραμε ότι κάποιος διαφερει από όλους μας σε αυτή τη στρατηγική, δεν θα διστάζαμε να το καταγγείλουμε, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, και χαιρόμαστε που το διαπιστώνουμε

Προσωπικά, επιθυμώ με κάθε ειλικρίνεια να κρατηθεί αυτό το "ιερό" θέμα έξω από την πολιτική αντιπαράθεση και τη μικροπολιτική εκμετάλλευση και να συμφωνήσουμε όλοι -ει δυνατόν και προεκλογικά- στην αντιμετώπισή του με συναίνεση και διαπαραταξιακη συνεννόηση. Μακάρι να τα καταφέρναμε, η συγκεκρμένη παράγραφος, να είναι προσυμφωνημένα πανομοιότυπη σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα, όπως είναι και στις καρδιες μας.
Αυτό θα ηταν το ιδανικό.

Αν οι ανθυποψήφιοί μου συμφωνούν σε κάτι τέτοιο, προτείνω να οριστεί μια άτυπη επιτροπη ποιότητος ζωής. υπό την προεδρία καταξιωμένου προσώπου κοινής εμπιστοσύνης και με έναν εκπρόσωπο από κάθε συνδυασμό, που να επεξεργασθεί το κοινό μας σχέδιο δράσης σε αυτό το νευραλγικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύοντας και ελπίζοντας βάσιμα ότι θα είμαι ο Δήμαρχος της επόμενης πενταετίας (με τη θέληση των δημοτών μας εννοείται), δεσμεύομαι να ακολουθήσω στο θέμα της θεσμικής κατοχύρωσης της κηπούπολης ανοιχτή και συναινετική πολιτική, ώστε να έχω σε αυτή την προσπάθεια όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς κι όλους τους δημότες δίπλα μου. Οι καιροί επιτάσσουν να είμαστε όλοι μια γροθιά σε αυτό το θέμα. Και αυτό το αποδέχομαι από τώρα ως δική μου ευθύνη πρωτίστως!